Startpagina Economie

Amerikaanse soja verdringt Braziliaanse soja

Niet Brazilië maar de VS is nu hofleverancier van soja in de EU. In de 12 weken tot en met midden-September was Amerikaanse soja goed voor 52% van de importen van de EU. Vorig jaar lag het marktaandeel van de VS amper op 25%. De groei volgt op specifieke soja-beloftes die de EU in juli deed aan de regering-Trump - maar is er niet per se een gevolg van. Ngo’s die kritisch zijn op soja uit landen waar ontbost wordt, kunnen tevreden zijn.

Brazilië is al jaren de grootste leverancier van soja aan de EU. De ingevoerde soja wordt met name gebruikt door de Europese mengvoerindustrie. Soja uit het Zuid-Amerikaanse land is niet onomstreden, omdat de productie gepaard zou gaan met ontbossing en het schenden van rechten van inheemse volkeren. Wat betreft de VS bestaat die zorg niet. De ‘shift’ naar de VS zal in dat opzicht voor Ngo’s misschien tevreden stellen, al is hun hogere doel nog altijd dat de EU op termijn zelf in haar eiwitbehoefte voldoet.

Het volume Amerikaanse soja lag met 1,47...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken