Startpagina Economie

Pachtprijzencoëfficiënten fors verhoogd

Op 13 december 2013, worden de nieuwe pachtprijzencoëfficiënten voor de vijf Vlaamse provincies gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Herinneren we er aan dat de maximale pachtprijs wordt bekomen door de vermenigvuldiging van het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen met deze pachtprijzencoëfficiënt. Deze coëfficiënt wordt driejaarlijks per landbouwstreek en per provincie vastgesteld door een provinciale pachtprijzencommissie.

Leestijd : 2 min

De nu vastgestelde pachtprijzencoëfficiënten gelden voor de pachten die vervallen in de loop van een periode van drie jaar die aanvangt de dag van de bekendmaking van deze coëfficiënten in het Belgisch Staatsblad, dus na 13 december 2013.

Vermelden we dat de nieuwe pachtprijs slechts uitwerking heeft op de pachtprijs die vervalt na de datum van de kennisgeving door de verpachter bij aangetekende brief van de aanpassing van de pachtprijs.

Hieronder geven we de nieuwe pachtprijzencoëfficiënten weer.

Gronden

I. Antwerpen

- Polders 7,50

- Zandstreek 6,70

- Kempen 9,70

II. Vlaams-Brabant

- Zandstreek 6,10

- Kempen 9,78

- Zandleemstreek 5,60

- Leemstreek 4,50

III. Limburg

- Kempen 8,91

- Zandleemstreek 5,76

- Leemstreek 4,28

- Grasstreek 4,24

IV. West-Vlaanderen

- Duinen 4,62

- Polders 4,53

- Zandstreek 6,11

- Zandleemstreek 4,97

- Leemstreek 4,58

V. Oost-Vlaanderen

- Polders 4,65

- Zandleemstreek 4,85

- Zandstreek 5,10

- Leemstreek 4,70

Gebouwen

I. Antwerpen

- Voor alle streken 9,87

II. Vlaams-Brabant

- Voor alle streken 7,19

III. Limburg

- Voor alle streken 7,20

IV. West-Vlaanderen

- Voor alle streken 5,91

V. Oost-Vlaanderen

- Voor alle streken 5,80

Ten opzichte van de huidige zijn de pachtprijscöefficiënten dus fors verhoogd. In bepaalde provincies bedraagt de verhoging 10 %, maar in andere zelfs tot 25 % voor sommige landbouwstreken.

Meer informatie over de berekening van pachtprijzen is te vinden op de webpagina van het Departement Landbouw en Visserij (www.vlaanderen.be/landbouw), onder de rubriek Infotheek, Pachtprijzen.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken