Startpagina Economie

Beweiding: economisch voordeel ook bij grotere, geautomatiseerde bedrijven

Weidegang is in veel gevallen economisch voordelig, ook bij grotere en geautomatiseerde bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Het economisch voordeel hangt af van de hoeveelheid gras die de koeien in de weide opnemen, benadrukt onderzoeker Agnes van den Pol, en is niet van toepassing op alle bedrijven.   “Voldoende huiskavel is essentieel.”

De populariteit van beweiden is de afgelopen decennia afgenomen. De afgelopen paar jaar neemt de interesse in weidegang weer toe. In Nederland en Duitsland werden door de zuivelketen zelfs convenanten afgesloten om weidegang op peil te houden. Van den Pol ziet bij weidegang een aantal aspecten die voor de landbouwer voordelig zijn, zoals hoogkwalitatief voer, een verbeterd dierenwelzijn en betrekkelijk lage kost. Voor de consument heeft beweiding een esthetische waarde, maar...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Jasper en Afke Baukje willen verbinding maken met de burger

Melkvee Tot hun verbazing wonnen melkveehouders Jasper en Afke Baukje Spierings uit het Brabantse Oss de belangrijke Nederlandse prijs ‘Agrarisch Ondernemer 2024’. Ze hebben 80 stuks melkvee en 200 zoogkoeien voor het vlees, doen aan natuurbeheer en hebben inmiddels 49 werknemers. Ze willen via hun grote boerderijwinkel en kinderdagverblijf de vrijheid van het boerenleven en het boerengevoel zo veel mogelijk doorgeven aan de burgers in de regio.
Meer artikelen bekijken