Startpagina Tuin

Plantentuin Meise tracht bloeiende reuzenaronskelk te bevruchten met Gents stuifmeel

In de Plantentuin van Meise staan sinds maandag twee reuzenaronskelken in bloei. Omdat de bloemen van de twee exemplaren van deze uitzonderlijke plant zich op dezelfde dag vormden, kon men niet zoals verhoopt de ene bestuiven met het stuifmeel van de andere. Maandagavond kreeg de Plantentuin echter diep gevroren stuifmeel aangeboden van de Plantentuin van Gent, waarmee dinsdagmorgen dan toch een bestuiving werd uitgevoerd.

"We zullen pas over enkele weken weten of de bestuiving effectief gelukt is. Optimaal had dat gisteren moeten gebeuren. Nu is het te hopen dat de vrouwelijke bloemetjes op het ogenblik van de bevruchting nog niet te fel verwelkt waren”, aldus Koen Es van de Plantentuin van Meise.

Bij een succesvolle bestuiving krijgt de Plantentuin mogelijk de beschikking over tientallen zaadjes waarmee nieuwe planten kunnen worden gekweekt. Het nadeel is wel dat in dat geval de knol teloorgaat. Om die reden werd slechts één van de twee reuzenaronskelken...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

Tuin De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.
Meer artikelen bekijken