Startpagina Akkerbouw

Rusland overweegt uit het graanakkoord te stappen

Rusland overweegt uit het graanakkoord met Oekraïne te stappen omdat het akkoord niet gerespecteerd wordt. Dat heeft Russisch president Vladimir Poetin dinsdag 13 juni 2023 gezegd. “Clausules over de export van Russische meststoffen worden niet gerespecteerd”, stelt hij.

Leestijd : 1 min

We denken momenteel na om ons terug te trekken uit dit graanakkoord. “Vele voorwaarden die toegepast zouden moeten worden, zijn niet gerespecteerd”, verklaarde Poetin tijdens een ontmoeting moet Russische oorlogscorrespondenten die te volgen was op de televisie.

Poetin beschuldigde voorts Kiev ervan de zeeroutes voorzien in het graanakkoord te misbruiken voor droneaanvallen tegen de Russische vloot. “Gisteren of eergisteren werd een Russisch schip in de Zwarte Zee aangevallen door een drone”, leek hij te verwijzen naar een afgeweerde aanval met een op afstand bestuurd vaartuig, waarvan Moskou in het weekend melding gemaakt had. “Voor de Russische militairen aan het front is het zonder twijfel niet duidelijk waarom we het akkoord behouden”, aldus de Russische machthebber.

Rusland heeft al herhaaldelijk gedreigd om het graanakkoord te stappen dat er kwam na bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije. Het akkoord dat de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee mogelijk moet maken, is sinds juli 2022 in voege. Oekraïne geldt als een belangrijke graanproducent.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken