Startpagina Melkvee

Vakantiemodus blijkt al ingezet op sommige zuivelmarkten

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 juli met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De vakantie blijkt vooral een effect te hebben op de botermarkt.

Leestijd : 4 min

De internationale economische situatie weegt duidelijk op de markten. “Recente cijfers, die aangeven dat de Chinese dienstensector minder groeit dan verwacht, en dalende investeringen in de Chinese vastgoedsector bevestigen de economische zorgen”, legt Raf Beyers uit. “Dit terwijl de internationale spanning en daaraan gekoppelde handelsstrubbelingen met China nog altijd toenemen. In Sintra in Portugal waren de belangrijkste centrale bankiers van de wereld (Europa, Verenigde Staten (VS), Japan en Verenigd Koninkrijk (VK)) samen op uitnodiging van de Europese Centrale Bank (ECB). Daar werd van gedachten gewisseld over hun beleidsintenties en er werden bepaalde gegevens uitgewisseld. Er was consensus – uitgezonderd van Japan – om de strijd tegen de inflatie verder te zetten.

Het grootste inflatierisico voor de komende tijd zien de bankiers in de stijgende lonen en de krapte op de arbeidsmarkt. De inflatie in de eurozone bedroeg in juni nog 5,5% tegenover 6,1% in mei. Men ziet echter de zogenaamde kerninflatie (zonder voeding en energie) niet meer dalen. Dit hardnekkige karakter van de kern-inflatie zal de centrale bankiers er naar verwachting toe aanzetten om de rente nog meermaals te verhogen.

Ook de Federal Reserve (FED)-notulen die na het ECB-forum in Sintra uitkwamen, bevestigen de intentie om nog enkele opeenvolgende renteverhogingen uit te voeren. De markten hadden met deze agressieve toon een maand geleden minder rekening gehouden, waardoor de beurzen het de laatste weken niet goed doen.

We zien een teleurstellende Global Dairy Trade (GDT)-veiling, met een daling van 3,3% bij de start van de zomervakantie.

Verschil tussen NW-Europa en het zuiden

In mei, de laatste maand van het Nieuw-Zeelandse melkseizoen, melken de Kiwi’s maar liefst 8,4% meer melk grondstof dan vorig jaar. Hiermee eindigen ze het hele melkseizoen 2022/2023 alsnog in lichtgroene cijfers (+0,2%), na opvallende rode cijfers in de eerste helft van het melkseizoen en groene in het tweede deel. Beyers: “Daarmee stellen we een trend vast van wat afvlakken van de extreme seizoenverschillen in de Nieuw-Zeelandse melkproductie.”

Veel Europese landen kennen hun maandpiek in melkproductie over mei. Zo melken de Polen over mei liefst 3,73% meer dan vorig jaar. De Nederlanders geraken over mei daar niet aan, met 1,9% meer melk. De Ieren toppen in mei hun melkproductie ongeveer gelijk aan vorig jaar. De Duitse melkaanvoer is de voorbije weken nog ruim 2% hoger dan vorig jaar. In Zuid-Europa melken de Spanjaarden neutraal over mei. De Italianen daarentegen blijven vechten met uitdagende melkomstandigheden met 3,3% minder melk. In Frankrijk is er een dalende melkmotivatie vast te stellen, met de voorbije weken ruim 3% minder melk. “Het verschil tussen Noordwest-Europa en het zuiden tekent zich dus weer af”, stelt Raf Beyers vast.

Europese botermarkt in vakantiemodus

De Europese botermarkt is al duidelijk in vakantiemodus gegaan. De voorbije 2 weken daalde de Duitse en Nederlandse boterindex bijna 3%. Omdat de Franse boterindex nu al 3 weken gelijk bleef, ging de Europese boterindex de voorbije 2 weken iets minder naar beneden (-1,9%). Deze week noteert de Europese boterindex 4.658 euro/ton. Daarmee ligt de Europese boterindex op hetzelfde niveau als begin mei. Vermoedelijk zit de volledige GDT-informatie van de voorbije veiling nog niet in de Europese boterindexvan woensdag 5 juli.

Op de GDT van 4 juli ging boter heel stevig onderuit, met een prijsdaling van 10,3% naar een boterprijs van nog 4.450 euro/ton. “Eigenlijk is dit niet zo verrassend, te weten dat de Chinezen – toch de ruim belangrijkste boterimporteur voor Nieuw-Zeeland – tot en met mei 20,4% minder boter en AMF (Anhydrous Milk Fat, vochtvrij melkvet) importeerden. Binnen Europa zou boter mogelijk kunnen stabiliseren door vraag naar room in Zuid-Europa, wat de roomprijs eerder stabiel houdt. Tegen het einde van de vakantieperiode kunnen boterkopers in Europa ook terug wakkerder worden, aangetrokken door de iets lagere prijzen. Dat kan mogelijk op het einde van de vakantieperiode terug zorgen voor een stijgende prijs.”

Dalende vraag naar melkpoeder

Poeder kent, in tegenstelling tot boter, normaal minder effect van een vakantiemodus. Toch stelt men de voorbije weken een daling in transacties vast, wat wijst op een dalende vraag wereldwijd. De GDT had alvast last van die tanende vraag, met een gestegen aanbod van 7.000 ton tegenover vorige veiling en een stijging van maar 4.500 ton in totale verkoop. Het gekochte volume nam daarmee minder toe dan het gestegen aanbod, wat ook wijst op een zwakkere vraag.

Op de GDT ging mageremelkpoeder (SMP, Skimmed Milk Powder) 6% naar beneden en bleef vollemelkpoeder (WMP, Whole Milk Powder) eerder op de vlakte, met 0,4% prijsdaling. Dankzij WMP bleef de globale GDT-veilingindex nog enigszins mild, met 3,3% daling. Beyers: “De laatste GDT-veiling weerspiegelt daarmee wel niet de Chinese zuivelimport. Tot mei importeerden de Chinezen immers maar liefst 51,2% minder WMP en wel 20,5% meer SMP. De Europese SMP-index ging de voorbije 2 weken 3,8% naar beneden, naar deze week nog 2.412 euro/ton. Daarmee is Europese SMP nu bijna hetzelfde geprijsd dan begin mei.”

Dat de Europese kaasprijzen sinds mei mooi stabiel blijven, in tegenstelling tot andere zuivelgrondstoffen, is vermoedelijk een teken aan de wand dat het negatieve sentiment in die andere grondstoffen wat overdreven is.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken