Startpagina Akkerbouw

Platform Plantengezondheid neemt je mee ‘Van zaadje tot bord’

Nieuw op de Beurs van Libramont is het Platform Plantengezondheid. Dit jaar is dat met het thema ‘Van zaadje tot bord’. Er wordt aandacht gespendeerd aan plantengezondheid, duurzaamheid en aan het produceren van kwalitatieve voeding voor iedereen.

Leestijd : 3 min

T ien partners uit de landbouwsector zetten de schouders onder de oprichting van het nieuwe platform op Libramont, namelijk het Platform Plantengezondheid. Het gaat om de organisaties BELFertil, Belplant, Belpotato.be, Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB), Fegra, HandigindeTuin.be, Landbouw-Service, Subel (Tiense Suikerraffinaderij & Iscal), Vegaplan, L'Union des Agricultrices Wallonnes (UAW), Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA).

 

Een primeur

Daarmee kom de Libramont-beurs dit jaar met een primeur, vertelt ons Zune Diane, Advisor in Agricultural Policy and Stakeholder Affairs. “Misschien zullen na deze eerste editie van de cluster andere partners zich ook willen aansluiten bij het initiatief van het Platform Plantengezondheid. Laten we eens kijken hoe het evenement dit jaar verloopt, voordat we vooruitkijken naar het volgende.”

Het logo van het Platform  Plantengezondheid zal zichtbaar zijn op de beurs.
Het logo van het Platform Plantengezondheid zal zichtbaar zijn op de beurs. - Bron: Libramont

Het Platform Plantengezondheid maakt deel uit van de grotere 'One Health'-cluster. Het omvat de verschillende aspecten van gezondheid (mens, dier en plant). Geïnteresseerden vinden het platform in hal 1. Net als de ‘One Health’-cluster is dit platform dit jaar een innovatie.

 

Grote publiek informeren

De partnerorganisaties van het cluster hebben het gemeenschappelijke doel om het grote publiek te informeren over de uitdagingen waar hun respectievelijke sectoren mee te maken krijgen. Veel van de partners kwamen na de coronapandemie tot dezelfde conclusie, namelijk dat er een kloof bestaat tussen de voedselproductie en degenen die het consumeren. “We horen en zien een groeiend gebrek aan bewustzijn over de uitdagingen rond plantaardige productie. Met dit in gedachten kwamen we op het idee om een Platform Plantengezondheid op te richten op de Libramont Beurs”, aldus Zune.

De Beurs van Libramont trekt jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers. “De meerderheid komt van buiten de landbouwgemeenschap. Voor de partners van het Platform was dit een niet te missen kans.”

Alle aspecten

Geïnteresseerden, zowel consumenten als politici, kunnen op het platform terecht om informatie te krijgen over hoe het voedsel op ons bord belandt en over de Belgische en Europese expertise in voedselproductie. Zune: “Maar tegelijkertijd willen we ook de hoge kwaliteit van deze productie in België in de verf te zetten. Wij zouden de bezoekers informeren over wat er in België wordt gedaan door de verschillende betrokken sectoren om voedsel van hoge kwaliteit te leveren aan de mensen in België, Europa en de rest van de wereld.

In België hebben we een formidabele productieketen die het verdient om onder de aandacht van het grote publiek gebracht te worden. Die bestaat uit de producenten die hard werken om veilig en kwaliteitsvol voedsel te produceren in alle weersomstandigheden; de aanverwante sectoren, die de producenten de tools aanreiken om dit te bereiken; en ook de certificatie- en traceerbaarheidsinstanties die ervoor zorgen dat we wat we eten in alle veiligheid kunnen consumeren, en de verwerkende industrieën die toegevoegde waarde creëren in België en deze knowhow promoten over de hele wereld.”

Bodemgezondheid komt aan bod, naast teeltinformatie. Daarnaast kan de bezoeker meer te weten komen over de rest van de keten, waaronder de verwerking. “We willen bewustwording creëren over de inspanningen van de keten bij het produceren van duurzame voeding voor iedereen”, wordt uitgelegd vanuit de organisatie van Libramont. De partners die deel uitmaken van het Platform Plantengezondheid zullen duidelijk aanwezig zijn. “Bezoekers en professionelen kunnen hun vragen rechtstreeks aan de partners van de cluster stellen”, vertelt Zune.

Educatief parcours en quiz

Op het platform kan men een educatief parcours ‘Van zaadje tot bord’ volgen. “Bezoekers kunnen ontdekken hoe de professionelen in de keten te werk gaan om voedsel te produceren, van zaadje tot bord, door een informatief parcours te volgen dat de 5 belangrijkste stappen in de voedselproductie voorstelt – de grond, de teelten, de oogst en de opslag, de verwerking, en de verant-woorde consumptie. Ze volgen de weg die plantaardige producten afleggen vanaf het zaadje dat op een akker wordt geplant tot de heerlijke zoete pannenkoek die op ons bord ligt.”

De bezoekers krijgen een quiz voorgeschoteld waarin 6 vragen worden gesteld. Als de bezoekers de vragen goed beantwoorden, krijgen ze een heerlijke pannenkoek om van te genieten”, aldus Zune.

Marlies Vleugels

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken