Startpagina Akkerbouw

Oogstresultaten in Duitsland: sterke verschillen volgens regio en teelten

Het Duitse ministerie van Landbouw heeft op 28 augustus de voorlopige oogstresultaten bekendgemaakt. Er zijn dit jaar sterke verschillen volgens regio en teelt. De Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir stelt dat de oogsten in Duitsland moeilijk te voorspellen zijn geworden en wijst als oorzaak de klimaatverandering aan.

Leestijd : 3 min

Net als bij ons in Vlaanderen hadden de landbouwers in Duitsland te kampen met een ongewoon weerpatroon. Na een herfst vol regen in 2022 volgde een milde winter. De lente startte nat en werd vervolgens heel lang droog. Ook de zomer was eerst droog en heel warm, om nat te eindigen.

Ondanks de uitdagende is Özdemir tevreden met de voorlopige oogstresultaten. “Landbouwers kunnen doorgaans wel omgaan met wisselende weersomstandigheden. De klimaatcrisis zorgt er echter voor dat de landbouw in het ‘nieuwe normaal’ telkens een lotje van loterij trekt. Er zijn langere droge periodes en daarna valt er in korte tijd heel veel regen en hagel. De opbrengst is steeds moeilijker in te schatten en dat zorgt voor problemen bij bedrijven en op de markten.”

Landbouw klimaatrobuust maken

De Duitse minister wil de landbouw in zijn land klimaatrobuuster maken, onder meer door minder landbouwdieren in betere omstandigheden te houden. Door minder afhankelijk te zijn van dure kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen wil hij de Duitse landbouw beter wapenen tegen de schommelingen op de wereldmarkten en tegen de inflatie.

Granen

In Duitsland zal dit jaar naar verwachting 38 miljoen ton granen (zonder korrelmaïs) geoogst worden. Dat is 2,1% minder dan het gemiddelde over 5 jaar en 4,1% minder dan vorig jaar. Met korrelmaïs erbij bedraagt de Duitse oogst 42,2 miljoen ton. Waar het veel regende in de oogstperiode is het vooral de tarwe die van mindere kwaliteit is.

Wintertarwe

In de korrelteelten is wintertarwe met 46% van de oppervlakte (2,81 miljoen ha) de belangrijkste teelt in Duitsland. De oppervlakte verminderde evenwel met 2,7% ten opzichte van vorig jaar. De opbrengst per ha ligt op 7390 kg en dat is 3,4% minder dan vorig jaar. De verwachte oogst inzake wintertarwe bedraagt 20,8 miljoen ton. Dat is 6% minder dan vorig jaar en 5,2% minder dan het meerjarige gemiddelde.

Koolzaad

Inzake koolzaad was de teeltoppervlakte dit jaar 7,8% groter. De voorlopig verwachte oogstopbrengst bedraagt 4,2 miljoen ton en daar is men in Duitsland best tevreden mee. Het oliegehalte in de zaden biedt voldoening. Tegenover de heel gunstige oogst van vorig jaar ligt de opbrengst in totaalvolume 3% lager, maar over meerdere jaren gezien ligt de verwachte opbrengst van dit jaar aan koolzaad 13% hoger dan het gemiddelde.

Eiwitgewassen

De teeltoppervlakte voor eiwitgewassen blijft in Duitsland stabiel op een hoog niveau. Hoewel de sojateelt de jongste jaren steeds meer aan belang wint, blijven de voedererwten het dominante gewas in deze categorie. Ze zijn in Duitsland goed voor 117.200 ha (bijna 10% meer dan vorig jaar). Veldbonen zijn er goed voor zowat 60.000 ha en na de sojabonen volgen de lupinen met 22.500 ha op de vierde stek. Oogstvoorspellingen zijn er nog niet voor de Duitse peulvruchten. Men gaat er wel van uit dat het natte en koude voorjaar, de lange droogte in het begin van de zomer en de koude en natte maand juli voor een lagere opbrengst zullen zorgen.

Filip Van der Linden

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken