Startpagina Akkerbouw

Politiek akkoord over Europese natuurherstelwet bekrachtigd door lidstaten

De lidstaten van de Europese Unie hebben woensdag 22 november 2023 het politieke akkoord over de natuurherstelwet bekrachtigd. Dat gebeurde tijdens een vergadering van de 27 ambassadeurs. België heeft zich onthouden.

Leestijd : 1 min

De onderhandelaars van het Europees Parlement en van de Raad (de lidstaten) bereikten 2 weken geleden een akkoord over de veelbesproken natuurherstelwet. Die is bedoeld om de achteruitgang van de Europese natuur af te remmen en te herstellen, maar kwam de voorbije maanden in woelig vaarwater terecht.

Het politieke akkoord dat desondanks kon worden bereikt, is nu bekrachtigd door de Raad. België heeft zich onthouden omdat Vlaanderen liever de impactanalyse van de wet had afgewacht. Het Europees Parlement moet de verordening nog goedkeuren.

De natuurherstelwet betekent dat de EU-landen tegen 2030 minstens 20 % van de land- en zeegebieden in Europa moeten herstellen, en tegen 2050 alle ecosystemen waar herstel nodig is.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken