Startpagina Pluimvee

Ophokplicht na tweede geval van vogelgriep

Sinds 9 december gelden verstrengde vogelgriepmaatregelen. In Diksmuide werd immers een tweede geval van vogelgriep vastgesteld.

Leestijd : 2 min

In de 3 km-zone die werd afgebakend rond het bedrijf in Diksmuide waar op 1 december vogelgriep werd vastgesteld, is nu een tweede bedrijf getroffen. Het Voedselagentschap (FAVV) meldt dat het om een legbedrijf gaat dat op enkele honderden meters van de eerdere haard gelegen is.

Naar aanleiding van een licht toegenomen sterfte op het leghennenbedrijf, werden monsters onderzocht door Sciensano die daarin vogelgriep bevestigde. Deze tweede besmetting betekent dat de beperkingszones Diksmuide enkele honderden meters westwaarts uitbreiden. Hierdoor schuift ook het opheffen van de maatregelen voor alle houderijen in deze beperkingszones met een week naar achter.

Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle maatregelen die gelden.

Ophokplicht vanaf 9 december

Gezien de recente ontwikkelingen heeft minister van Landbouw Clarinval beslist de ophokplicht opnieuw in te voeren voor geregistreerde houderijen vanaf 9 december. Die beslissing kwam er naar aanleiding van de ontwikkelingen langs de vogelmigratieroutes die ons land aandoen en het toegenomen aantal besmettingen bij wilde vogels en pluimvee dat op die routes is vastgesteld, ook in ons land.

Waar hou je rekening mee?

- Het is opnieuw verplicht om pluimvee en vogels van geregistreerde houderijen af te schermen.

- Het binnen of afgeschermd voederen van pluimvee en vogels blijft verplicht.

- Het binnen drenken van pluimvee en vogels wordt opnieuw ingesteld.

- Het gebruik van onbehandeld oppervlaktewater bij pluimvee en vogels wordt opnieuw verboden.

- De huidige regeling omtrent het uitladen van commercieel slachtpluimvee, waarbij onder strikte bioveiligheidsmaatregelen een uitlaadperiode van maximaal 10 dagen mogelijk is, blijft behouden.

- Het verhoogd toezicht in de commerciële pluimveehouderij, waarbij een behandeling van pluimvee enkel mag worden opgestart indien monsters voor een laboratoriumonderzoek worden overgemaakt aan DGZ of ARSIA, blijft onverminderd van toepassing.

Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts. Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

DGZ/FAVV

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken