Startpagina Edito

Edito: Nagels met koppen geslagen op Agribex 2023

Johan Colpaert, voorzitter van sectororganisatie Fedagrim die ook Agribex organiseert, sloeg tijdens de landbouwbeurs nagels met koppen vanaf de officiële opening tot de slotpersconferentie.

Leestijd : 2 min

Nagels met koppen slaan, het is een uitdrukking die gebruikt wordt in de Nederlandse taal als we vinden dat iemand efficiënte maatregelen, doorslaggevende argumenten, doortastende handelingen, aanhaalt. Dat heeft federatievoorzitter Colpaert ons inziens alvast vorige week tijdens Agribex goed en meermaals gedaan.

Fedagrim werkte een mooi, kort en krachtig document uit met beleidsaanbevelingen voor de toekomst. Het gaat hier om enkele cruciale aangelegenheden die dringend actie vereisen om toekomstperspectieven niet te fnuiken. Deze werden kort toegelicht tijdens de officiële opening in aanwezigheid van enkele politici. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns, tekende present, terwijl zijn voorgangster, Hilde Crevits, 4 jaar geleden een week lang uitblonk in afwezigheid op ‘s lands grootste landbouwbeurs. Minister Demir kwam de zwarte pieten liever niet in ontvangst nemen en minister Rutten plande te komen, maar haar agenda liet het niet toe wegens stakingsacties van Vlaamse ambtenaren. Federaal minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, vond op zondag nog wel tijd om Agribex te bezoeken. Eerder hadden ook Hilde Vautmans, Stefaan Sintobin en federaal landbouwminister David Clarinval een rondje over de beursvloer gemaakt én de officiële opening bijgewoond. Hier was ook vertegenwoordiging van de Nederlandse en Franse ambassade op aanwezig.

Wat afwezigheden op de grootste landbouwbeurs van het land betreft, vallen er toch wel pijnlijke vaststellingen te doen. Stallenbouwers- en inrichters haken, na de veevoederfirma’s, af wegens de malaise in die sector. Bij studiebureaus horen we dat ze eigenlijk niet weten wat ze moeten komen vertellen. Welke argumenten halen banken, de grootste Vlaamse landbouworganisatie, VLAM, FAVV, de mestbank (VLM)... aan om landbouwers niet recht in de ogen te kijken op een beursvloer? Het lukt sommigen wel in andere delen van het land, maar niet in Brussel. Wie kan ons dit verklaren?

De afwezigen hebben ongelijk, maar laten we hoopvol en positief naar de toekomst kijken. Dat was ook de algemene boodschap tijdens Agribex. Wij onthouden uit dit beursgebeuren dat de landbouwsector oplossingen heeft voor actuele uitdagingen. Dat de landbouw graag nieuwe, technologisch hoogstaande innovaties omarmt en bereid is om te investeren, tenminste als ze een duidelijk en stabiel wettelijk kader hebben om te ondernemen. En dát kan dan weer de politiek creëren. Zij kunnen alvast een beroep doen op de expertise die aanwezig is bij Fedagrim en haar leden.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken