Startpagina Veeteelt

Wolven bijten koe dood in Noorderkempen

Wolvin Emma en haar nieuwe mannelijke partner hebben zowat 35 schapen doodgebeten en in Brecht nu ook al een melkkoe. Dat meldt de Gazet van Antwerpen op 12 december. Welkom Wolf vraagt extra inspanningen voor de bescherming van grootvee.

Leestijd : 1 min

Het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (INBO) maakte eerder al bekend dat na DNA-analyse blijkt dat er een tweede wolf aanwezig is in de regio Kalmthout-Wuustwezel. De 2 wolven gaan samen op jacht.

Koe aangevallen in de wei

In Brecht hebben de wolven een roodbonte melkkoe gedood. De aanval gebeurde volgens het artikel in GVA gewoon in de kudde op de wei. Het dier was niet ziek. Maar wolven zouden zwakkere dieren wel kunnen opjagen tot ze van vermoeidheid neervallen om ze dan aan te vallen.

Uitzonderlijk

Een wolf die koeien aanvalt is uitzonderlijk. In 2020 beet een wolf al een koe dood in Berlaar. Later deed die nog eens hetzelfde in Schoonbroek-Retie. Rundveehouders worden wel vergoed voor het verlies van vee, maar krijgen volgens Welkom Wolf voorlopig geen subsidie voor het plaatsen van een wolfwerende omheining.

Als de 2 wolven samen blijven, zullen ze misschien paren in februari en dan worden er in april welpen geboren.

GVA

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken