Startpagina Uw stem

Opinie: Schaamteloos!

Lezer Marcel Heylen kijkt met een kritische blik naar de voorbije waterellende. In zijn regio moeten bovendien boerderijen wijken om natte wensnatuur te creëren. Maar ook dat gebied ligt er nu té nat bij...

Leestijd : 4 min

Terwijl nagenoeg overal in Vlaanderen weilanden en akkers onder water staan na de overvloedige regen van de afgelopen maanden, is dit in onze huiskavel een regelmatig wederkerend gegeven bij een intense regenperiode. Dat heeft alles te maken met het feit dat in onze lager gelegen huiskavel 3 waterlopen samenvloeien tot 1. Als je dan weet dat die 3 aanvoerende waterlopen even breed en diep zijn dan die ene waterloop waarin ze samenkomen, is het natuurlijk niet verwonderlijk dat er onvoldoende waterafvoer is, met ondergelopen aangelanden tot gevolg. Dat is altijd zo geweest, maar na enkele dagen zonder regen was het water weg, waardoor de schade aan de gewassen beperkt bleef.

Niet ruimen, is oorzaak van waterellende

Tot een tiental jaren geleden werd deze gemeenteloop elk jaar geruimd, maar als gevolg van het gewijzigde beleid gebeurde dit de afgelopen jaren niet meer. Met als resultaat dat de waterloop stroomafwaarts op sommige plaatsen helemaal dichtgegroeid is met bramen en struiken waardoor er nog amper waterafvoer mogelijk is. Het gevolg is dat onze huiskavel ondertussen al bijna 3 maanden onder water staat. Dat het blijvende grasland en het ingezaaide raaigras na de mais verloren zijn, hoef ik niet te vertellen. Voor alle duidelijkheid onze bedrijfsgebouwen en de ruwvoederopslag situeren zich op een hoger gelegen perceel dat in de volksmond ‘den berg’ genoemd wordt en waar dus geen gevaar voor wateroverlast is!

Door grachten niet (meer) te ruimen ontstaat herhaaldelijke waterellende.
Door grachten niet (meer) te ruimen ontstaat herhaaldelijke waterellende. - Foto: MH

Dit alles om aan te geven dat ik perfect de woede en de frustratie van de mensen kan begrijpen die getroffen zijn door het buiten hun oevers treden van rivieren en beken en die hierdoor hun woningen, bedrijfsgebouwen en ruwvoedervoorraden onder water zien lopen met alle schade en miserie van dien. Helemaal tenen krullend wordt het wanneer in de pers dan ‘specialisten’ komen verklaren dat we het water meer ruimte moeten geven, dijken moeten afbreken, rivieren moeten hermeanderen en meer overstromingsgebieden moeten creëren. Maar de echte oorzaak van het onheil wordt door deze ‘specialisten’ vakkundig ontweken. Mensen wiens families al generaties in het getroffen gebied wonen, verwijzen allemaal naar het niet meer ruimen en uitbaggeren van de betreffende rivieren en het niet of slecht onderhouden van sluizencomplexen die het water moeten afvoeren, omdat milieu- en natuurverenigingen dit met alle middelen verhinderen. Allemaal met maar één doel de waterzieke landbouwgronden die men op deze manier creëert op een goedkope en slinkse manier inpalmen om er natuurgebied van te maken.

800 ha landbouwgrond wordt natuurgebied

Bij ons in de regio gaat de schaamteloosheid waarmee men herbevestigde agrarische gebieden omzet naar natuur nog een versnelling hoger. Zo besliste de Vlaamse regering recent om in de valleien van de Kleine Nete en de Aa, 800 ha landbouwgrond om te zetten naar natuurgebied onder het mom van ‘ruimte voor water’. Helemaal tenen krullend is het drama dat zich momenteel voltrekt in het landbouwgebied van de Zegge in Geel. In 2020 trok de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) die het natuurgebied ‘De Zegge’ in eigendom heeft aan de alarmbel. Het natuurgebied was volgens een studie aan het verdrogen en de oorzaak lag bij het nabijgelegen landbouwgebied waar men bij hoge grondwaterstand water overpompt in de Kleine Nete. Terwijl iedereen die het gebied kent, weet dat het bewuste natuurgebied hoger gelegen is dan de omliggende landbouwgronden en dat de we in 2020 en de voorgaande jaren, ten gevolge van de droge zomers, in heel Vlaanderen een lagere grondwaterstand hadden!

Als de betrokken boeren dan terecht stellen dat zij niet de oorzaak zijn van de verdroging zoals in de studie beweerd wordt, legt de Antwerpse gouverneur hen het zwijgen op! Als compromis bestelde zij een eco-hydrologische studie die over een periode van anderhalf jaar de waterstanden in het natuurgebied moest monitoren. Uiteindelijk werden de resultaten pas 3 jaar na aanvang van de studie opgeleverd want men had de pech dat 2021 een extreem natte zomer was, waardoor de waarnemingen niet representatief waren! Afgelopen najaar was de studie klaar en de conclusie was dat het lager gelegen landbouwgebied onder water moet gezet worden om ‘het waardevolle, zelfs Europees unieke veengebied’ te beschermen en vrijwaren voor verdroging. Dat hierdoor een tiental mooi verkavelde boerderijen – in de destijds door de overheid gecreëerde polder – moeten verdwijnen, is blijkbaar geen enkel probleem! Meer zelfs de Vlaamse landmaatschappij (VLM) is al bezig om de betreffende boeren uit te kopen.

Wensnatuur

Helemaal hilarisch – of misschien is de omschrijving zielig hier beter op zijn plaats – wordt het wanneer de conservator van het natuurgebied recent de pers uitnodigde om zijn beklag te maken dat het natuurgebied onder water staat en dat de effecten hiervan desastreus zijn voor de zeldzame habitat, terwijl het nabijgelegen landbouwgebied door het overpompen van het overtollige water in de Kleine Nete er relatief droog bij ligt.

Euh… pardon wat is nu juist het probleem? Het is blijkbaar toch niet zo simpel om wensnatuur te creëren! Het nu droog gepompte landbouwgebied moet dus onder water gezet worden om het nu te natte natuurgebied droger te maken. Of … zijn alle argumenten goed om landbouwgrond in te palmen?

Marcel Heylen

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken