Startpagina Agridagen

Agridagen keren terug naar hun vertrouwde stek op de beurskalender

Na een corona-editie in mei 2022, keren de Agridagen terug naar hun vertrouwde tijdstip tijdens het tweede weekend van de krokusvakantie. Hoewel de veeprijskampen intussen geannuleerd zijn, valt er heel wat te ontdekken en te beleven.

Leestijd : 7 min

De Agridagen hebben eigenlijk hun roots in Geel. Tussen 1966 en 2014 werden daar de zogenaamde ‘Pluimveedagen’ georganiseerd. Vanaf 2008 werd er hier ook bijkomend gefocust op de varkens- en rundveehouderij.

Na financiële problemen nam AgriBevents – het team dat ook de Werktuigendagen in Oudenaarde en Agriflanders in Gent organiseert – de organisatie ervan over in 2015. Sinds 2016 heeft deze beurs om de 2 jaar zijn vaste stek in Weelde, deelgemeente van Ravels, op de ietwat ongewone locatie in de legerhangars op de voormalige NATO-site in Ravels. Weelde Depot is intussen een nieuw evenementencomplex gelegen in het hart van een echte landbouwregio.

Voorzitter Joris Van Olmen: “De gemeente Ravels ondersteunt de Agridagen trouwens al van in 2016, we hebben bovendien een uitstekende samenwerking met de politie, brandweer en het Rode Kruis. Ook tal van lokale verenigingen leveren heel wat hand- en spandiensten tijdens deze driedaagse.” Van Olmen bedankt tevens Crelan. Deze bank is al voor het vijfde jaar op rij hoofdsponsor van de Agridagen.

Het team van Agribevents, samen met de burgemeester en de sectorverantwoordelijken van de studiedagen en prijskampen tijdens het persmoment in Ravels.
Het team van Agribevents, samen met de burgemeester en de sectorverantwoordelijken van de studiedagen en prijskampen tijdens het persmoment in Ravels. - Foto: AV

Ontmoetingsplaats

Na de talrijke protestacties van de voorbije weken is het een understatement om te zeggen dat het woelige tijden zijn in de landbouwsector. Het is dan ook belangrijk dat de land- en tuinbouwers elkaar ook in gemoedelijkere omstandigheden kunnen ontmoeten.

En laat nu net dat een van de doelstellingen zijn die de organisatoren van de Agridagen voor ogen hebben. Van Olmen: “De Agridagen zijn niet alleen een vakbeurs gefocust op de veehouderij en mechanisatie op erfniveau, we willen ook een ontmoetingsplaats zijn voor gelijkgestemden.”

Tijdens de persconferentie van half januari had Van Olmen er nog geen weet van dat het boerenprotest zo zou exploderen als tijdens de voorbije periode. Hij stelde toen echter al dat de problemen in de sector ook na de beurs niet opgelost zouden zijn. “Maar een dagje op de Agridagen laat de bezoekers toe om even de pauzeknop in te duwen en aan andere dingen te denken dan de zorgen van alledag.”

De Agridagen hebben gelijkaardige doelstellingen als het grotere broertje Agriflanders. “Deze beurs is aan de andere kant van het land, en mikt ook op bezoekers uit Nederland”, stelde Joris Van Olmen. “Het is een forum waar bedrijven hun goederen en diensten aan de bezoekers kunnen presenteren. Land- en tuinbouwers krijgen ook de mogelijkheid om bij te leren tijdens enkele sectorgerichte seminaries. Iedereen is hier welkom. Het is dus de ideale gelegenheid om een positief imago over de sector uit te dragen.”

Jubileumeditie in Ravels

Het is intussen de vijfde keer dat de Agridagen in Ravels neerstrijken.

De tweejaarlijkse beurs kende een mooie gestage groei, zowel in aantal standhouders als in aantal bezoekers. In 2020 telde men niet minder dan 223 standhouders en meer dan 20.000 bezoekers. Die groei werd in 2022 onderbroken. De reden is eenvoudig. De coronapandemie zette net na de editie van 2020 ons land op slot. Aangezien het virus maar bleef rondwaren, konden de Agridagen 2022 niet doorgaan op het gebruikelijke tijdstip, namelijk het tweede weekend van de krokusvakantie. In overleg met de standhouders verschoof die editie naar 20-22 mei.

De vorige editie van de Agridagen was in mei 2022, onder totaal verschillende omstandigheden dan de gebruikelijke winterbeurs.
De vorige editie van de Agridagen was in mei 2022, onder totaal verschillende omstandigheden dan de gebruikelijke winterbeurs. - Foto: AV

“Het was geen ideale datum. In mei gebeuren immers heel wat veldwerkzaamheden. Bovendien is het een typische periode van communiefeesten en andere evenementen. Daarbovenop was de stikstofproblematiek met de programmatische aanpak stikstof (PAS) toen heel actueel.” Desondanks konden de organisatoren toen toch 215 exposanten en 15.000 bezoekers noteren.

In 2022 werd kersvers minister van Landbouw Brouns onmiddellijk geconfronteerd met de PAS-problemen in het Turnhouts Vennengebied. De stuurgroep zal opnieuw prominent aanwezig zijn (stand 5522), want de problematiek is er niet verbeterd.
In 2022 werd kersvers minister van Landbouw Brouns onmiddellijk geconfronteerd met de PAS-problemen in het Turnhouts Vennengebied. De stuurgroep zal opnieuw prominent aanwezig zijn (stand 5522), want de problematiek is er niet verbeterd. - Foto: AV

“We zijn dan ook blij dat we voor onze vijfde editie terug naar ons vertrouwde tijdstip op de kalender kunnen terugkeren”, stelde Joris Van Olmen.

Volle beursvloer

Beurscoördinator Gunther De Mey gaf meer details over de editie 2024. “Het concept blijft hetzelfde. De 4 hallen zijn verbonden met tussententen en vooraan hal 1 is er opnieuw de seminarie- en receptietent. Parkeren nabij de beurs is hier geen probleem. Het vliegveld biedt voldoende plaats en zoals voorheen brengt een shuttle de bezoekers naar de ingang.”

De inschrijvingen werden eind januari afgesloten. “We kloppen af op 222 exposanten, de beursvloer is volzet”, liet een tevreden Gunther De Mey ons weten. Het beursterrein omvat 20.000 m2, met ongeveer 10.000 m2 standruimte.

Schematisch overzicht van de sectoren in de hallen tijdens de Agridagen.
Schematisch overzicht van de sectoren in de hallen tijdens de Agridagen. - Bron: Agridagen

“Bezoekers zullen hun leveranciers en firma’s meestal op hun gebruikelijke plaats terugvinden. In hal 1 wordt gefocust op mechanisatie, diensten en toelevering. In hal 2 staan naast overheden en diensten veelal firma’s in de toelevering voor de veehouderij. Hal 4 richt zich, zoals bij voorgaande edities, vooral naar de pluimveesector en hal 5 naar de rundveesector.” Ook Landbouwleven is opnieuw present. Je kunt ons vinden in hal 2 op standnummer 2121.

Ook Landbouwleven is opnieuw present. Je kunt ons deze keer vinden in hal 2 op standnummer 2121.
Ook Landbouwleven is opnieuw present. Je kunt ons deze keer vinden in hal 2 op standnummer 2121. - Foto: AV

Als gevolg van de mei-editie tellen de organisatoren heel wat nieuwe exposanten tegenover 2022. “Zoals eerder vermeld haakten er toen enkel standhouders af door de niet zo ideale timing. Die komen dus grotendeels terug.” Goed 20% van de standhouders komt uit Nederland, 3 exposanten komen uit Duitsland en eentje uit Frankrijk. Ook dat is vergelijkbaar met voorgaande edities. “Het is niet te verwonderen dat de problematische situatie in de veehouderij – met een langdurige vergunningsstop – zich wél laat voelen op de beursvloer. Er zijn duidelijk minder exposanten uit de stallenbouw en -inrichting ingeschreven”, aldus De Mey.

Geen prijskampen, wel demo elektrische machines

Deze jubileumeditie ging ook extra aandacht krijgen bij de prijskampen. Zo was al voor de vijfde keer een Junior Holstein-show gepland. Alle vorige winnaars zouden er tegen elkaar uitkomen in de ring. Daarnaast waren ook een provinciale prijskamp melkvee en een prijskamp vleesvee gepland.

Helaas werden er sinds de persconferentie diverse uitbraken van het infectieuze boviene rhinotracheitis (IBR)- virus vastgesteld in Vlaanderen. De organisatoren van de Agridagen volgden daarom het advies van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) om alle veeprijskampen te annuleren.

De Mey: “Zonder ring en wachtzone voor de dieren betekende dit dat er vooraan in hal 5 een zone – toch wel een oppervlakte van zo’n 1.000 m2 - vrijkwam. We zorgden hier intussen voor een alternatieve invulling. Vermits elektrische machines duidelijk in opmars zijn – in het segment van verreikers of wielladers vinden we wel heel wat aanbieders – doen we hier in hal 5 demonstraties mee. De merken Giant, Knikmops, Kramer en Merlo demonstreren de mogelijkheden van hun elektrische machines.

Daarnaast vergroten we de dierententoonstelling met schapen, alpaca’s en neerhofdieren en we verhuizen de winterfunshow met miniatuurpaarden. Die show, op zondag 18 februari, was voorzien in de seminarieruimte, maar kan nu dus gewoon in hal 5 plaatsvinden. In deze wedstrijden staat de veelzijdigheid van het miniatuurpaard centraal. Je kunt er kwaliteitsreeksen op exterieur en amusementsreeksen met jumping en behendigheidsoefeningen volgen.”

De miniatuurpaardjes krijgen dit jaar waarschijnlijk nog meer aandacht, aangezien er geen runderen aanwezig mogen zijn wegens IBR.
De miniatuurpaardjes krijgen dit jaar waarschijnlijk nog meer aandacht, aangezien er geen runderen aanwezig mogen zijn wegens IBR. - Foto: Agridagen

Landbouwers aan het woord tijdens seminaries

De voorbije edities kenden de sectorseminaries veel bijval. “We gaan dus op dit elan verder”, stelt Tom Destoop, verantwoordelijke voor de randevenementen. “Meer dan ooit horen boeren graag andere boeren aan het woord. Daar hielden we rekening mee. De sectorwerkgroepen werkten 3 interessante seminaries uit. In ieder seminarie presenteren enkele sprekers elk in 5 minuten een uitdagend thema. Vervolgens fileren panels van veehouders de verschillende stellingen.”

De voorbije edities kenden de sectorseminaries veel bijval. Ook nu worden er 3 georganiseerd.
De voorbije edities kenden de sectorseminaries veel bijval. Ook nu worden er 3 georganiseerd. - Foto: Agridagen

Destoop is tevreden dat de seminaries worden ondersteund door heel wat sponsors. "Het toont dat deze bedrijven de sector blijven ondersteunen.”

Voor deze sectorseminaries moet je je inschrijven. Vink het seminarie aan dat je wenst bij te wonen. De toegang, in de seminarietent langs hal 1, is inbegrepen in de toegangsprijs voor de beurs.

Rundvee Het seminarie rundveehouderij start op vrijdag 16 februari om 10.30 uur. Het omvat 4 thema’s.

‘Vers gras voeren, een succesverhaal?’ Vers gras voeren zit in de lift. Nederlandse pioniers halen tot 20 ton droge stof per hectare. Kunnen we dit projecteren op de Vlaamse melkveehouder?

Kunnen we ‘Naar een nog duurzamere melkveehouderij’? De duurzaamheidsmonitor van MilkBE leert dat we goed bezig zijn én geeft handvaten om verder te verduurzamen. Hoe kan je zelf aan de slag?

In het deel ‘De cijfers achter de koe’ wordt vooral de relatie tussen het brutosaldo en het vervangingspercentage belicht.

In het vierde thema ‘Durf anders ondernemen!’ gaat het over de generatiewissel. Een nieuwe generatie betekent vaak ook een nieuwe manier van werken en omgaan met arbeid. Hoe bespreek je het best het overnameproces?

Pluimvee Op dezelfde dag, 16 februari om 18 uur, wordt het seminarie pluimveehouderij georganiseerd. Er komen 2 thema’s aan bod.

In het eerste, ‘Conceptkippen, de heilige graal?’ bekijkt men de lusten en lasten van diverse concepten. Ieder concept heeft immers zijn eigen lastenboek (lagere bezetting, natuurlijk licht… ).

Onze pluimveehouders werken met hoge standaarden en dus hoge kosten. Kunnen wij concurreren tegen landen met lagere standaarden? In ‘Bedreigen handelsakkoorden onze pluimveehouderij?’ wordt de impact hiervan belicht.

Varkens Op zaterdag 17 februari start om 11 uur het seminarie varkenshouderij. Hier wordt over 4 thema’s gedebatteerd.

In ‘Bioveiligheid, ook jouw manier van werken?’ tonen varkenshouders via filmpjes dat bioveiligheid op elk bedrijf een haalbare kaart is.

Het thema ‘100% circulaire varkens: realiteit of fictie?’ bekijkt de mogelijkheden van circulariteit binnen de huidige varkenshouderij.

Vandaag de dag staat korteketenproductie extra in het daglicht. Een bewuste consument wil weten waar het vlees vandaan komt. Duroc de Kempen ging hier actief mee aan de slag. In ‘Het varken van boer tot consument: Duroc de Kempen’ vernemen de aanwezigen hun aanpak.

Ten slotte komt de ‘Impact van PORK.be op de keten!’ aan bod. Ziet PORK.be commerciële mogelijkheden binnen de keten en wordt de sector klaargemaakt voor nieuwe uitdagingen?

Nog kennis vergaren

DjustConnect Op de eerste beursdag, 16 februari, kun je je ook informeren over de stand van zaken van DjustConnect. Dit is een neutraal datadeelplatform, gehost door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), dat beschikbaar is voor alle gebruikers van data in de agrovoedingssector. In 2020 werd dit initiatief voor het eerst op de Agridagen voorgesteld. Intussen is men al aan het derde ontbijtevent (8.45 – 10.30 uur) toe. Je krijgt er meer nieuws over de nieuwste ontwikkelingen en services. Belangrijke mijlpalen worden gedeeld en de initiatiefnemers blikken vooruit naar wat 2024 brengt. Tijdens een netwerkmoment kun je bijpraten, ideeën uitwisselen en samen de digitale innovatie in de agrovoedingssector vooruithelpen.

Netpoulsafe Diezelfde namiddag kun je tussen 16.30-18 uur, dus net voor het pluimveeseminarie, ook naar een workshop ‘Bioveiligheid bij pluimvee’. Je ontdekt er de belangrijkste onderzoeksresultaten uit het Europees project Netpoulsafe, dat in 2024 afgerond wordt. Je leert hoe je deze kennis praktisch kan toepassen in je dagelijkse omgang met pluimvee. Men gaat ook dieper in op de rol van erfbetreders inzake bioveiligheid.

Er zal een debat plaatsvinden met mensen uit de pluimveesector (pluimveeproducenten, broeierijen, dierenartsen, voerleveranciers, trans-portbedrijven, servicebedrijven, onderzoeksinstellingen en veehouderijverenigingen…).

Voor deze beide events kun je inschrijven via deze link.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agridagen

Dezlin wint de Gouden Piétrain Award 2023

Agridagen De winnende beer in het selectiemesterijonderzoek van het jaar 2023 komt wederom van KI Vansteenlandt. De bekroning werd gerealiseerd in samenwerking met de befaamde fokker Luk Vermeiren. Deze keer kaapte hun prestigieuze beer Dezlin de Gouden Piétrain weg. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Agridagen.
Meer artikelen bekijken