Startpagina Akkerbouw

Groen licht voor VLIF, demoprojecten klimaatrobuuste landbouw en operationele groepen

Vlaanderen stimuleert innovatie en vernieuwing, ook in de land- en tuinbouwsector. Daarom trekt het Vlaams Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij 5,5 miljoen euro uit voor 14 projecten VLIF innovatie, 10 demonstratieprojecten klimaatrobuuste landbouw en 22 operationele groepen EIP.

Leestijd : 3 min

Bij de geselecteerde projecten VLIF innovatie zit onder meer een veldmachine die via camera’s en precisielandbouw zeer specifiek onkruid bestrijdt, een project rond robotisering in de groenteteelt, …

Bij de demonstratieprojecten worden via de projecten Klimrek Akkerbouw en Klimrek Varkens zo veel mogelijk landbouwers gesensibiliseerd om nu concreet aan de slag te gaan met het kimaattraject. In de operationele groep EIP ‘Zobio’ realiseren lokale bioboeren en zorginstellingen dan weer een langetermijnsamenwerking voor het toeleveren van lokale bioproducten aan de keuken van de zorginstelling.

VLIF Innovatie

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij deed in het kader van het GLB-plan 2023-2027 een oproep voor ‘projectsteun voor innovaties in de landbouw’. 22 landbouwers dienden een steunaanvraag in. De subsidie biedt hen de kans om een innovatief investeringsproject te realiseren.

14 van de 22 ingediende projecten werden geselecteerd voor een steunbedrag van 2,3 miljoen euro. Om geselecteerd te kunnen worden, moet een project een minimumscore behalen, na een beoordeling door een expertenjury van het project op de criteria innovatie, duurzaamheid, kwaliteit van het project en samenwerking.

De geselecteerde projecten omvatten zeer diverse thema’s passende in verscheidene Europese doelstellingen binnen het GLB, zoals energiebesparing en energie-recuperatie, robotisering, precisielandbouw, circulaire landbouw en dierenwelzijn.

Zo werd een veldmachine geselecteerd die via camera’s en precisielandbouw zeer plaats specifiek onkruiden bestrijdt met een zeer hoge reductie van drift en middelengebruik tot gevolg. Een nieuw type opfokstal voor biggen werd geselecteerd voor uitvoering met als doel meer welzijn voor de dieren te creëren en het staartenbijten te vermijden.

Ook werden enkele robotiseringsprojecten in de groenteteelt geselecteerd voor een verdere automatisering in de tuinbouw. Meerdere projecten omvatten investeringen voor het gebruik van meer lokale en circulaire stromen in het voederrantsoen van de dieren op hun bedrijf.

Demonstratieprojecten

Naar aanleiding van de oproep voor het indienen van demonstratieprojecten werden 30 projectvoorstellen ingediend waarvan er 10 gesubsidieerd zullen worden. De totale enveloppe voor de demoprojecten bedraagt 1 miljoen euro.

Deze demonstratieprojecten hebben tot doel de klimaatrobuustheid van de land- en tuinbouw te verbeteren. Een klimaatrobuuste bedrijfsvoering is voor elke landbouwer een uitdaging. De demonstratieprojecten moeten landbouwers ondersteunen en stimuleren in hun bedrijfsvoering om de impact op het klimaat te verminderen (mitigatie) en/of zich aan te passen aan de gevolgen van het wijzigende klimaat (adaptatie). De projecten zetten in op het demonstreren van praktische klimaatmaatregelen toepasbaar op de landbouwbedrijven.

De projecten lopen gedurende 2 jaar tussen 1 januari 2024 en 30 juni 2026.

Europese Innovatiepartnerschappen (EIP) – operationele groepen

In 22 operationele groepen gaan landbouwers en andere actoren aan de slag om voor een bepaalde problematiek of opportuniteit een innovatieve oplossing te vinden of een innovatief samenwerkingsverband te ontwikkelen. Het is een ondernemersgedreven samenwerkingsverband dat bestaat uit (actieve) landbouwers, andere actoren uit de agro-voedingsketen, adviseurs, onderzoekers, andere (KMO) ondernemers, innovatie ondersteunende diensten, productenorganisaties, brancheorganisaties, … De totale enveloppe EIP bedraagt 2,2 miljoen euro.

In een deel van de projecten worden nieuwe producten, diensten, processen of technieken (werkwijzen) ontwikkeld, in een ander deel innovatieve samenwerkingen tussen landbouwers en/of andere actoren en ketenspelers met het oog op nieuwe wijzen van vermarkten. Het accent van de samenwerkingsprojecten ligt op het samenwerken aan eerlijke prijsvorming en echte prijzen of op het aanmoedigen van gezonde, duurzame en betaalbare voedingspatronen binnen diverse cateringsessies.

De projecten lopen gedurende 2 jaar tussen 1 januari 2024 en 30 juni 2026.

Vlaams Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken