Startpagina Milieu

Boerenbond naar Raad van State voor GRUP Kleine Nete en Aa

De Boerenbond trekt naar de Raad van State tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Vallei van de Kleine Nete en Aa dat onlangs werd goedgekeurd door de Vlaamse regering. Volgens de landbouworganisatie zou er in het plan een te groot aantal hectare landbouwgebied verloren dreigen te gaan door een herbestemming naar natuur of aanverwanten.

Leestijd : 3 min

Boerenbond trekt naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplan (GRUP) ‘Vallei van de Kleine Nete en Aa’.

“De manier waarop er in dit proces met het agrarisch gebied is omgegaan is voor Boerenbond onaanvaardbaar. Zo komt aanwezige landbouw sterk in het gedrang doordat een groot deel van het landbouwareaal verloren gaat”, zegt voorzitter Lode Ceyssens. “Bovendien werden er na het openbaar onderzoek nog fundamentele wijzigingen aan het plan doorgevoerd waardoor er geen inspraak meer mogelijk was. We willen dan ook dat de rechter dit dossier ten gronde onderzoekt, daarom zal er een procedure bij de Raad van State opgestart worden.”

Versterken natuurclusters

Op 10 januari 2024 keurde de Vlaamse regering het GRUP ‘Vallei van de Kleine Nete en Aa’ definitief goed. Het uitgebreid plangebied van zowat 2.700 ha situeert zich op het grondgebied van de Kempense gemeenten Kasterlee, Geel, Olen, Herentals, Lille, Vorselaar en Grobbendonk.

De bedoeling van het plan is om de waardevolle natuurclusters in de vallei van de rivieren Kleine Nete en Aa te versterken met het oog op de Europese Natura 2000-doelen, en om het gebied beter bestand te maken tegen overstromingen. Volgens de Vlaamse regering, die trouwens voor de goedkeuring al advies vroeg aan de Raad van State, bestaat het plan onder meer uit het ontwikkelen van meer dan 600 ha natte natuur rond bestaande natuurkernen, en 70 ha bosuitbreiding.

Daarvoor wordt bestaand agrarisch gebied, waarvan zowat de helft effectief in gebruik zou zijn, herbestemd naar natuur, bos, gemengd openruimtegebied, natuurverwervingsgebied of agrarisch gebied met ecologisch belang. Tachtig ha aan harde bestemmingen (woon-, industrie- en recreatiegebied) wordt geschrapt om bijvoorbeeld overstromingsgebied te creëren.

Meer dan 10 jaar werd er gewerkt aan het GRUP onder coördinatie van de gouverneur van de provincie Antwerpen, Cathy Berx (cd&v). “Gedurende de hele periode heeft Boerenbond het proces intensief opgevolgd. We moeten helaas vaststellen dat er onvoldoende gehoor werd gegeven aan de betrokken landbouwers”, aldus Boerenbond

Bijna 1200 ha landbouwgebied verloren

Boerenbond klaagt vooral over het feit dat grote hoeveelheden landbouwgrond een andere bestemming krijgen in het nieuwe GRUP. “Uiteindelijk ligt er 1578 ha agrarisch gebied binnen het plangebied waarvan 765 ha een andere bestemming krijgt naar natuur, bos of gemengd openruimtegebied. Er blijft bijgevolg nog 813ha aan agrarisch gebied over, hiervan krijgt echter meer dan 346 ha de overdruk natuurverwevingsgebied en 88 ha wordt bestemd als agrarisch gebied met ecologisch belang. Er werd ook besloten om deze laatste 2 bestemmingen niet meer onder de categorie ‘landbouw’ te categoriseren maar onder ‘overig groen’”, zegt Boerenbond in een persbericht.

“Concreet gaat dus er bijna 1200 hectare landbouwgebied verloren door de herbestemming naar bos/natuur/gemengd openruimtegebied. Deze beslissing zorgt voor een grote bezorgdheid bij lokale landbouwers en ze vrezen voor implicaties op de lange termijn”, besluit de landbouworganisatie.

Belga/ThD

Lees ook in Milieu

Meer artikelen bekijken