Startpagina Akkerbouw

BioForum vraagt schadefonds voor pesticidendrift

Bioboeren ondervinden volgens BioForum heel wat financiële schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. De sectororganisatie voor de biologische landbouw en voeding roept op om hiervoor een schadefonds op te richten.

Leestijd : 2 min

Bioboeren ondervinden volgens BioForum steeds meer hinder van pesticidenresiduen waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. Zodra het kleinste spoor van pesticiden gevonden wordt op een bioproduct, leidt dat tot een officieel onderzoek. Tijdens zo'n onderzoek mogen de producten niet verhandeld of verkocht worden.

Contaminatie door drift

Meestal is de conclusie dezelfde: de contaminatie is te wijten aan drift. Dat wil zeggen dat pesticiden door andere boeren uit de buurt gebruikt zijn, maar dat er via de lucht sporen van terechtgekomen zijn op de biologische gewassen. Pesticideresiduen zijn dan ook alomtegenwoordig in ons milieu.

Vervuiler onbekend

Vaak is het onmogelijk om de vervuiler te identificeren. En zelfs al zou het FAVV dat wel weten, dan mag ze die resultaten omwille van privacy niet delen. Bioboeren draaien dus helemaal zelf op voor de geleden schade, en de gevolgen zijn niet min. Niet alleen zijn de producten vaak onverkoopbaar geworden, de boeren in kwestie hebben ook contracten niet kunnen naleven en lijden daardoor aan imagoschade. Omdat de vervuilers niet bekend zijn, kunnen ze ook geen verzekeraar aanspreken voor de geleden schade, en dat terwijl zij er net alles aan doen om deze vervuiling tegen te gaan.

Heffing in plaats van korting

De oplossing is voor BioForum eenvoudig: de vervuiler betaalt. BioForum wil dan ook dat er een schadefonds komt om de schade die wordt veroorzaakt door pesticidendrift te vergoeden. Tegelijk vraagt de organisatie om de BTW-korting op pesticiden te schrappen en in de plaats een heffing in te voeren om dat schadefonds te spijzen.

BioForum

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken