Startpagina Pluimvee

Nieuwe regels voor loopvogels definitief goedgekeurd

De Vlaamse regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over het welzijn van loopvogels gehouden voor landbouwdoeleinden. Zo wordt de huidige Vlaamse regelgeving in overeenstemming gebracht met de aanbeveling van de Raad van Europa over het welzijn van loopvogels (struisvogels, emoes en nandoes).

Leestijd : 2 min

De wijzigingen werden op 22 december 2023 reeds voorlopig goedgekeurd door de Vlaamse regering. De wijzigingen omvatten een aanpassing van de minimale hokoppervlakte voor emoes en nandoes ouder dan 12 maanden, een verbod op het voorzien van een waterbad voor jonge emoekuikens en voorschriften voor het vasthouden en optillen van loopvogels. De nieuwe regels geden vanaf 1 oktober 2024.

Met de 3 aanpassingen wil de Vlaamse regering de huidige Vlaamse regels over het welzijn van loopvogels gehouden voor landbouwdoeleinden (uit 2005) in overeenstemming brengen met de aanbeveling van de Raad van Europa over het welzijn van loopvogels uit 1997.

In Vlaanderen is er maar één landbouwbedrijf waar op grote schaal struisvogels worden gekweekt voor het vlees en de eieren, Schobbejaks Hoogte in Tielt. Daarnaast zijn er nog een paar zorg- en kinderboerderijen die een paar loopvogels hebben.

Optillen

Eén van de wijzigingen gaat over het optillen van loopvogels, om dislocatie van de ledematen te voorkomen. Loopvogels mogen vanaf 1 oktober 2024 niet langer vastgehouden of opgetild worden aan de poten, de pluimen of aan maar 1 vleugel. Kuikens tot de leeftijd van 10 weken worden individueel opgetild met 1 hand onder het lichaam en de andere hand rond de poten van het kuiken.

De minimale hokoppervlakte voor emoes en nandoes ouder dan 12 maanden gaat van 15 naar 20 m². Ten slotte geldt voortaan een uitzondering op de mogelijke aanwezigheid van een waterbad voor jonge emoekuikens, omdat die zouden kunnen verdrinken in ondiep water.

Meer over de professionele struisvogelkweek in Vlaanderen vind je hier.

FVDL

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken