Startpagina Boerenprotest

Zestigtal landbouwers zet actie voort aan luchthaven van Luik

Een zestigtal landbouwers voert woensdagmiddag 13 maart nog steeds actie aan de luchthaven van Luik. Ze hebben een filterblokkade opgetrokken voor de vrachtwagens die van en naar de luchthaven rijden. De boeren zouden de blokkade pas woensdagavond willen opgeven.

Leestijd : 2 min

De landbouwers zijn sinds dinsdagavond 12 maart 20.00 uur neergestreken aan de luchthaven van Luik. Ze hebben met tractoren het verkeer geblokkeerd op 2 strategische rondepunten aan de luchthaven en aan de ingang van het bedrijf FedEx. Enkele boeren hebben dinsdagavond ook vrachtwagens geopend en gecontroleerd die vanuit de luchthaven wilden vertrekken.

“In Wallonië vormt de luchthaven van Luik de draaischijf van de vrijhandel”, zegt FJA-vicevoorzitter Maxime Janssens. “Wat onze boerderijen vandaag kapotmaakt is de concurrentie uit het buitenland. Daartegen kunnen wij niet op omdat onze productiekosten veel te hoog zijn.”

Volgens FJA gaat het om een symbolische actie, waarbij vooral de invoer geviseerd wordt van producten die ook makkelijk in ons land geproduceerd kunnen worden. De boeren krijgen aan de luchthaven van Luik woensdag overigens steun van omwonenden. “Enkele burgers hebben ons eten gebracht”, aldus Janssens.

Geen impact op luchtverkeer

De woordvoerder van de luchthaven van Luik, Christian Delcourt, laat weten dat de actie van de boze boeren geen impact heeft op het luchtverkeer. “We zijn nog steeds operationeel en de boeren laten ons personeel door, wat positief is. We begrijpen hun problemen en steunen hen, maar ze vergissen zich van doelwit. Wij vervoeren geen zaken die zij produceren. Ze verzwakken de Luikse economie, omdat vliegtuigen die niet kunnen lossen naar andere Europese luchthavens omgeleid zullen worden.”

De actie zou woensdagavond om 20.00 uur beëindigd worden.

Belga

Lees ook in Boerenprotest

Advocaat Keuleneer: “Zolang we landbouw zien als noodzakelijk kwaad zal de rechtszekerheid niet verbeteren”

Stikstof Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring als jurist op de teller, maar ook de opiniemaker in Fernand Keuleneer houdt graag een betoog, namelijk voor een klimaat waarin landbouw in ere wordt hersteld en waarin langetermijninvesteringen weer mogelijk worden. “Maar landbouw wordt nu gezien als iets schadelijks dat je tot een minimum moet beperken. Zo geraken we natuurlijk niet vooruit.”
Meer artikelen bekijken