Startpagina Actueel

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.

Leestijd : 3 min

Tijdens de algemene vergadering van DGZ op 17 april 2024 werd de nieuwe samenstelling van het bestuursorgaan officieel bekrachtigd. Franky Annys moet na de wettelijke maximale zittijd van 16 jaar in het bestuur, waarvan 1 jaar als voorzitter, zijn functie neerleggen. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin, die de voorzittershamer zal overnemen. Bovendien zijn er diverse nieuwe leden verkozen voor de algemene vergadering van de organisatie.

Moeilijke maar mooie toekomst

“Vroeger was er binnen DGZ nogal wat conflict tussen boeren van verschillende landbouworganisaties en provincies, maar dat is nu niet meer het geval”, aldus Franky Annys, die de hele organisatie bedankte voor de naar eigen zeggen jarenlange fijne samenwerking. “De strijd voor gezonde dieren zetten we wel nog voort.”

Hij verwees daarbij naar de financiële en mentale impact op boerengezinnen van recente uitbraken van IBR in West-Vlaanderen. “Toeval bestaat niet, ik heb de indruk dat virussen het vooral gemunt hebben op de provincie van de voorzitter. Maar dit zijn drama’s voor de getroffen gezinnen. Hoppelijk wordt er zo snel mogelijk een oplossing gevonden en denkt DGZ ook aan de mentale kant van het verhaal”, zei hij.

De voormalige voorzitter waarschuwde ook voor het feit dat het met de landbouw en veehouderij momenteel niet zo goed gaat. “De runderbeslagen zijn bijvoorbeeld in 16 jaar van zo’n 25.000 naar 12.000 gegaan. Door de nieuwe stikstofregels zal de veehouderij nog sneller wegsmelten. Als er niet snel meer rechtzekerheid komt voor de opvolging van jongere generaties boeren, gaan dat hele generaties zijn die we missen.”

Desondanks deze waarschuwingen, ziet hij wel dat iedereen binnen DGZ ‘klaar is voor een moeilijke, maar hopelijk mooie toekomst’. Zelf blijft hij nog een jaartje lid van de Algemene Vergadering van DGZ en de aviescommissie Herkauwers.

Wissel van de wacht

De nieuwe voorzitter, Pieter Obin, is sinds 2010 landbouwer en beheert een gemengd landbouwbedrijf, met zowel rundvee als varkens. Hij zit ook al enkele jaren in het bestuursorgaan van DGZ en bereidde zich al een jaar voor op de overname van de voorzittershamer.

Hij waarschuwde op 17 april voor het belang van de aankomende verkiezingen voor DGZ en de veehouderij. “Eventuele besparingen op dierengezondheidszorg hebben een rechtstreekse invloed op onze organisatie, maar evengoed ook een impact op veehouders. Dierengezondheid blijft een hot topic: IBR is nog lang niet verdwenen en de Spaanse variant van PRRS schuift dichter op. Mutaties van vogelgriep kunnen zelfs mogelijk runderen besmetten.” Hij wil DGZ dan ook beter en breder profileren in de keten door in de toekomst nieuwe diensten aan te bieden.

Naast een nieuwe voorzitter werden er enkele nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering van DGZ verkozen. Varkenshouders Ruben Brabant en Joline Van Lierde zitten vanaf nu in het bestuursorgaan, en pluimveehouder Danny Coulier, varkenshoudder Dorien Lefebure en alpacahouder Sam Geysens in de Algemene Vergadering.

DGZ/ThD

Alle bestuursleden van DGZ aanwezig op de Algemene Vergadering van 17 april 2024.
Alle bestuursleden van DGZ aanwezig op de Algemene Vergadering van 17 april 2024. - Foto: DGZ

Lees ook in Actueel

Jury selecteert 24 projecten VLIF toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf

Actueel Van 1 november 2023 tot 31 januari 2024 konden landbouwers voor de eerste keer voor de nieuwe VLIF-subsidie ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’ een aanvraag indienen. Vierentwintig projecten werden door de jury geselecteerd, waaronder een project om geuze te brouwen met zelfgekweekte ingrediënten en een vorm van landschapsbeheer met oude schapenrassen waarbij de eigen wol wordt verkocht.
Meer artikelen bekijken