Startpagina Veeteelt

Persoon besmet met vogelgriep door een koe in Verenigde Staten

Een persoon heeft positief getest op de vogelgriep na een besmetting door een melkkoe in de Verenigde Staten. Dat hebben de autoriteiten van de Amerikaanse staat Texas meegedeeld.

Leestijd : 1 min

Het virus had de afgelopen weken kuddes in Texas, Kansas en verschillende andere staten besmet.

“De patiënt meldde roodheid aan de ogen als enig symptoom en herstelt”, meldden de autoriteiten. De persoon werd geïsoleerd en behandeld met een antiviraal geneesmiddel dat gebruikt wordt tegen de griep. De autoriteiten geven aan dat de besmetting het risico voor de Amerikaanse bevolking niet verhoogt. Dat wordt als ‘laag’ beschouwd.

In 2022 werd ook al een geval vastgesteld, maar toen ging het om een besmetting door pluimvee. Experts maken zich zorgen om het toenemend aantal zoogdieren dat besmet raakt met de vogelgriep. Vooral de mogelijkheid dat het virus zich tussen zoogdieren verspreidt, is zorgwekkend, al zijn besmettingen bij mensen zeer zeldzaam.

De Texaanse autoriteiten verklaarden ook nog dat de infectie door runderen niet tot bezorgdheden leidt over het op de markt brengen van melk. Zuivelfabrieken vernietigen de melk van zieke koeien en de pasteurisatie doodt virussen. Getroffen zuivelfabrieken worden ook geholpen om de blootstelling van hun personeel te beperken en om degenen die met besmet vee werken, te controleren en te testen.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken