Startpagina Onderwijs

UGent: Hoe ziet de landbouw van de toekomst eruit?

Technologie heeft onze manier van leven ingrijpend veranderd, van hoe we communiceren tot hoe we werken en leren. Deze digitale revolutie transformeert nu ook de landbouw.

Leestijd : 3 min

Om een dieper inzicht te krijgen in hoe precies deze veranderingen vorm krijgen, wendden we ons tot professor Geert Haesaert. Als expert op het gebied van duurzame landbouwtechnologieën en precisielandbouw, biedt hij een unieke blik op de toekomstige richting van deze cruciale sector.

Technologie en landbouw

Professor Haesaert, met de snelle integratie van technologie in alle aspecten van ons leven, hoe ziet u de invloed daarvan op de landbouw?

De impact is enorm. Net zoals technologie ons dagelijks leven heeft getransformeerd, doet het dit nu ook in de landbouw. Dankzij sensoren, drones en slimme algoritmen kunnen we veel preciezer boeren. We kunnen nu exact bepalen wanneer en hoeveel water, voedingsstoffen of beschermingsmiddelen nodig zijn voor onze gewassen. We kunnen zelfs plaatsspecifiek toedieningen gaan uitvoeren. Dit maakt de landbouw efficiënter en daardoor duurzamer, doordat we de externe inputs kunnen verminderen.

Kan u een praktijkvoorbeeld geven van deze aanpak?

Een sprekend voorbeeld is ons werk met de Bayer-leerstoel, waar we onkruidgroei met drones in kaart brengen en op basis daarvan de herbicidedosis kunnen aanpassen aan de onkruiddruk. Dit leidt tot een significante reductie in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, wat zowel economisch als ecologisch voordelig is. Op deze manier gaat er niets verloren en is alles perfect afgesteld.

 

Dankzij sensoren, drones en slimme algoritmen kunnen we veel preciezer boeren , stelt Geert Haesaert.
Dankzij sensoren, drones en slimme algoritmen kunnen we veel preciezer boeren , stelt Geert Haesaert. - Foto: GH

Duurzame landbouw

Welke andere aspecten zijn, naast technologische innovatie, essentieel voor een duurzamere landbouw?

Het heroverwegen van onze landbouwpraktijken is cruciaal. Technieken zoals vruchtwisseling, het gebruik van stikstofbindende vlinderbloemige gewassen, en het kiezen voor gewassen die minder input vereisen, zijn fundamenteel. Het minimaliseren van externe inputs, bijvoorbeeld door het integreren van vlinderbloemigen in de gewasrotatie, verrijkt de bodem op natuurlijke wijze met stikstof.

Innovaties in bemesting spelen hier ook een rol, zoals het gebruik van nitrificatieremmers die het nitrificatieproces van ammoniakale stikstof in de bodem vertragen, wat leidt tot een beter evenwicht tussen de wortelgroei en stikstofopname door planten. Gecoate meststoffen stellen tevens hun nutriënten langzamer vrij, zodat een beter evenwicht tussen gewasbehoefte en beschikbare nutriënten ontstaat.

Kansen voor innovatie

Waar ziet u de grootste kansen voor innovatie in de landbouw?

Plantenveredeling heeft enorm veel potentieel. Door gewassen te ontwikkelen die beter aangepast zijn aan de veranderende klimaatomstandigheden en die minder afhankelijk zijn van chemische inputs, kunnen we een grote sprong voorwaarts maken. Innovatie in veredeling kan onze gewassen niet alleen robuuster maken, maar ook helpen bij het verder verlagen van onze ecologische voetafdruk.

Toekomst vormgeven

Wat is uw boodschap voor degenen die de toekomst van duurzame landbouw willen vormgeven?

De landbouw staat op een kantelpunt. We hebben de kennis en de technologie om een duurzamere toekomst te creëren, maar dit vereist samenwerking over disciplines heen en een bereidheid om te investeren in de toekomst. Ik nodig iedereen die geïnteresseerd is in duurzame landbouw uit om de dialoog aan te gaan en om samen te werken aan deze essentiële transitie.

 

Professor Haesaert voert zijn onderzoek uit in samenwerking met de Bayer Forward Farming-leerstoel. Met deze leerstoel wil Bayer wetenschappelijke inzichten verwerven betreffende duurzame landbouwpraktijken door het optimaal integreren van natuurlijke hulpbronnen. Bayer wil deze kennis ook communiceren naar belanghebbenden in de landbouwsector, zoals bedrijfsleiders en beleidsmakers. Wil je meer weten over de activiteiten van de leerstoel of ben je nieuwsgierig naar wat een leerstoel voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan zeker een kijkje op hun webpagina.

Flore Ongenae (UGent)

Lees ook in Onderwijs

LTI Oedelem: jongeren kiezen bewust voor landbouwrichting op school

Onderwijs Het LTI Oedelem biedt als secundaire school de richting Landbouw aan in zowel de D/A- als A-finaliteit. Meer en meer zien leerkrachten de klassamenstelling veranderen. Waar LTI Oedelem startte als dé school waar alle landbouwerszonen en -dochters op school zaten, trekt de school meer en meer leerlingen aan die geen voorkennis hebben van landbouw.
Meer artikelen bekijken