Startpagina Akkerbouw

Vijfjarige verlenging van glyfosaat niet door iedereen gesmaakt

Na een zoveelste poging is de knoop eindelijk doorgehakt. De vergunning van glyfosaat werd door de Europese lidstaten voor vijf jaar verlengd. 18 lidstaten, goed voor ongeveer 66 % van de Europese bevolking, willen glyfosaat nog niet afschrijven, maar België wel.

Leestijd : 2 min

Op 15 december zou de vergunning van de omstreden actieve stof, die zich onder andere in de onkruidverdelger Roundup bevindt, aflopen. Voor de Europese Agenschappen voor voedselveiligheid (EFSA) en chemische producten (ECHA) leek de stof niet kankerverwekkend, voor een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie was het dat  “waarschijnlijk” wel. En toen startte de commotie. Een verlenging van 15 en 10 jaar, de oorspronkelijke voorstellen, werden het alvast niet. Een verlenging van vijf jaar kon wel.

Maandag stemden België, Frankrijk, Italië en zes ander lidstaten tegen. In Frankrijk zal het nodige worden gedaan om glyfosaat te verbieden van zodra er alternatieven beschikbaar zijn. En dat moet allemaal het liefst binnen de komende drie jaar. Duitsland, Polen, Roemenië en Bulgarije veranderden van mening. In het begin van de maand hadden ze zich onthouden, maar uiteindelijk koos men toch voor de verlenging. Dat leverde in Duitsland duidelijke spanningen op tussen de conservatieven en de sociaaldemocraten. In totaal stemden 18 landen voor.

Ondertussen in België

In België blijven de meningen verdeeld. Tom Vandenkendelaere (CD&V) en Hilde Vautmans (Open Vld) zijn blij met de resultaten, terwijl Europarlementslid Bart Staes (Groen), Kathleen Van Brempt (sp.a) en Mark Demesmaeker (N-VA) niet delen in hun vreugde. Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vindt het jammer dat er niets rond uitfasering is bepaald en dat er geen budget voor alternatieven is voorzien. Samen met andere tegenstemmende landen wil hij nu zoeken naar alternatieven voor glyfosaat.

De landbouwsector reageerde positief, maar blijft voorzichtig. Wat er over vijf jaar moet gebeuren, daar is nog steeds het raden naar, klinkt het bij Boerenbond. Zullen de geïmporteerde producten met glyfosaat vanuit Australië, Zuid- en Noord-Amerika ook verboden worden?

Ondertussen betreuren Bayer en Copa Cogeca - een koepelorganisatie voor boeren en coöperaties het feit dat de verlenging geen 15 jaar bedroeg. Volgens Bayer zijn er 3.300 wetenschappelijke studies die glyfosaat als ongevaarlijk beschouwen. Volgens secretaris-generaal Pekka Pesonen van Copa Cogeca is glyfosaat nodig om de groeiende populatie te voeden aan goede prijzen, maar vermindert het middel ook de nood voor ploegen en bodembewerking, wat erosie vermindert. “Zonder glyfosaat komt onze voedselvoorziening in gedrang, als er geen alternatieven op de markt komen.”

Ook Greenpeace is niet tevreden over de beslissing. Volgens hen heeft de Europese Commissie het vertrouwen geschonden van vele burgers en negeerde het de waarschuwingen van verschillende onafhankelijke wetenschappers.

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken