Startpagina Melkvee

Kritiek op ‘Paard zoekt Thuis’

Het initiatief ‘Paard zoekt Thuis’ roept kritiek op van paardenasiel The Old Horses Lodge en dierenrechtenorganisatie GAIA. Volgens de initiatiefnemer, Paardenpunt Vlaanderen, is sprake van verwarring. Om alles te stroomlijnen en te verfijnen is op zeer korte termijn een diepgaand overleg gepland met de twee organisaties, aldus Paardenpunt Vlaanderen in een verklaring.

Leestijd : 2 min

‘Want we delen allen dezelfde bezorgdheid vooral het welzijn van de paarden’, zo heet het. Wie niet meer kan zorgen voor zijn of haar paard, kan vanaf deze week terecht op de online databank ‘Paard zoekt Thuis’. Op de website bieden mensen paarden aan voor gratis overdracht.

‘Paard zoekt Thuis’ is een initiatief van Paardenpunt Vlaanderen. Paardenpunt Vlaanderen is de koepelorganisatie van de Vlaamse paardensector. De organisatie wil beduidend inzetten op de sensibilisering rond het houden van paarden via onder meer de website en geregelde infosessies voor het brede publiek waar het welzijn van paarden centraal staat.

Via de Stichting voor Paarden in Nood werden erkende asielen financieel ondersteund voor de opvang van in beslag genomen verwaarloosde paarden. ‘Paard zoekt Thuis’ beoogt preventief paardenverwaarlozing tegen te gaan. Op de website worden voorbeeldcontracten gebruikt, maar de paarden zelf worden niet gevolgd. Zo is volgens Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA, niet duidelijk of de dieren goed terecht komen.

Ze zouden opgekocht kunnen worden door mensen die impulsief, want gratis, een paard ophalen. Of door malafide slagers die dat eigenlijk niet mogen. The Old Horses Lodge denkt aan een samenwerking, omdat zij door persoonlijk contact met de koper meer zicht hebben of een paard goed terecht komt. Beide scenario’s zijn voor Paardenpunt Vlaanderen niet de bedoeling.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken