Startpagina Economie

Nederlandse boer verdient 23 procent meer

De Nederlandse landbouwer heeft in 2017 zijn inkomsten per arbeidsjaar met 23 procent zien stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Boeren profiteerden van een 25 procent hogere melkprijs en een 10 procent hogere varkensprijs. De suikeroogst explodeerde dan weer met prijsdruk tot gevolg.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en WER, de economische onderzoeksafdeling van Wageningen Universiteit. De cijfers laten zich moeilijk met België vergelijken. Het departement landbouw van Vlaandere publiceert nog maar elke twee jaar een inkomensraming. De volgende staat op de rol voor december 2018.

Het inkomensniveau van de gehele landbouw kwam in 2017 voor het eerst in 20 jaar boven dat van 1995 uit. Toch laten de cijfers ook een minder positief beeld zien. In de afgelopen 20 jaar steeg de productie met 26 procent terwijl de inkomsten met 10 procent zijn gestegen. De onderzoekers wijten dit aan lagere prijzen, de toename van aanbod op de wereldmarkt - door handelsliberalisering - en de hogere kosten voor vooral veevoer en aardgas. Het afgelopen jaar lag de situatie wat anders. Met name gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest daalden gemiddeld wat in prijs.

Groter volume

In 2017 produceerden landbouwers een 0,5 procent groter volume. Er werd vooral een groter volume akkerbouwproducten afgezet. De afschaffing van het suikerquotum droeg bij aan een groter areaal. Uiteindelijk viel de suikerbietenoogst 37,5 procent groter uit. De prijs daalde door het grote aanbod suiker, ook internationaal, met 5 procent. De melkveehouderij produceerde na enorme groei in 2016 wat minder, maar zag de prijs wel met zo’n 25 procent verbeteren. Volgens jaar zal de productie vermoedelijk opnieuw dalen, omdat de veestapel vanwege mestwetgeving zal moeten krimpen.

De prijs van graan lag 2 procent hoger en er werd bijna 6 procent meer geoogst dan in 2016. De prijzen van groenten lagen evenals vorig jaar ongeveer 7 procent onder het niveau van het voorafgaande jaar. Aardappelen daalden 11 procent in prijs, bij een 8 procent groter volume, maar fruit werd wel flink duurder mede doordat een flink deel van de oogst verloren ging door vorst tijdens de bloei. Bij de aardappelen zijn de consumptieaardappelen en pootgoed samengenomen.

De afzet van consumptie-eieren daalde met 7,5 procent, als gevolg van de fipronilcrisis die in het derde kwartaal van 2017 uitbrak. Een aantal leghenbedrijven kreeg een productieblokkade opgelegd en eieren werden vernietigd. Volgens de berekeningen van WER ligt de totale directe schade bij de getroffen leghenhouders tussen de 35 en 45 miljoen euro. Anders dan in België krijgen pluimveehouders in Nederland vooralsnog geen compensatie.

De bedrijven die buiten schot bleven, zagen hun inkomsten wel stijgen door de hogere afzetprijzen. De prijs van consumptie-eieren steeg in 2017 met bijna 18 procent vergeleken met een jaar eerder. De productie van consumptie-eieren is goed voor 6 procent van de productiewaarde van de dierlijke sector.

J.C.B.

Lees ook in Economie

Verankering van prijstunnels en uitbreiding lijst oneerlijke handelspraktijken

Economie De ministerraad heeft vrijdag 3 mei het licht op groen gezet voor het principe van de "prijstunnels" tegen forse prijsschommelingen in de sector van de agrovoeding. Dat houdt in dat het Prijzenobservatorium voortaan alarm slaat indien de prijzen de drempelwaarden overschrijden, waarop de sector moet samenkomen om een oplossing uit te dokteren.
Meer artikelen bekijken