Startpagina Economie

Greenyard kan wereldmarktleider worden

Greenyard kan door de overname van Dole Food Company wereldmarktleider in groente en fruit worden. De omzet van de Belgische en Amerikaanse ondernemingen samen komt uit op 8 miljard euro. Voor Belgische telers kan dit goed uitpakken. Door de overname van Dole krijgt Greenyard een voet tussen de deur van de Amerikaanse retail.

Leestijd : 2 min

Greenyard wil Dole overnemen. Als ze toestemming krijgt van de mededingingsautoriteiten ontstaat een ware groente- en fruitgigant. Voor telers die Greenyard beleveren, betekent dit mogelijk meer mogelijkheden om producten in de VS en mogelijk ook elders af te zetten. Supermarkten kopen graag een compleet assortiment in bij één aanbieder. Dole is een grote leverancier van Amerikaanse supermarktketens als Wal-Mart en Kroger die in Europa niet of nauwelijks actief zijn. De overname biedt Greenyard ook kansen bestaande klanten als Ahold Delhaize, Aldi en Lidl in Noord-Amerika meer te gaan beleveren.

Dole haalt momenteel zo’n 65 procent van haar omzet op de Noord-Amerikaanse markt. Haar grootste product is bananen (43 procent van de omzet), gevolgd door ananas en salades, maar het bedrijf verkoopt ook verse groenten, bessen en andere fruitsoorten. KBC-bank schrijft in een analyse dat de overname strategisch past.

Dole in Europa

Dole is in Europa actief met een hoofdkantoor in Hamburg en regionale kantoren in Zweden, Griekenland en Italië en productielocaties in opnieuw Zweden en Finland. In Zweden en Finland worden onder meer groenten versneden voor de productie van salades. Greenyard is vooral een Europese speler. De onderneming is bekend van Pinguin, dat zichzelf een pionier en marktleider noemt die een brede waaier van pas geoogste groenten en fruit verwerkt tot vers diepgevroren producten

Daarnaast is Greenyard eigenaar van Univeg, dat juist op de markt van verse groenten en fruit, bloemen en planten een grote speler is. Univeg biedt ook logistieke diensten voor verse producten aan. Greenyard’s divisie voor kant-en-klaarproducten, Noliko, verwerkt dan weer pas geoogste groenten en fruit tot voedingsproducten zoals soepen, sauzen, dips en pastagerechten.

Ten slotte is Greenyard eigenaar van Petracom, dat een breed assortiment groeimedia biedt voor de teelt van planten, groenten en fruit. In november meldde Greenyard dat de omzet het afgelopen halfjaar (de onderneming werkt met een gebroken boekjaar) met 2,4 procent is gedaald tot ruim 2 miljard euro, terwijl de nettowinst sterk verbeterde tot 11,5 miljoen euro.

Dole is eigenlijk een stuk groter dan Greenyard. De rente is echter dankzij het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank bijzonder laag, waardoor ondernemingen binnen de Eurozone een stuk goedkoper geld kunnen lenen voor overnames dan pakweg 10 jaar geleden. Greenyard is al langere tijd op het overnamepad. Greenyard nam de Poolse producent van champignonsubstraat over. Een jaar eerder werd de Nederlandse producent van champignonconserven Lutèce overgenomen.

Greenyard, geleid vanuit Sint-Katelijne Waver, is grotendeels in handen van CEO Hein Deprez en diens familie. Dole was lang beursgenoteerd maar is sinds 2013 in handen van de 94-jarige David Murdock.

J.C.B.

Lees ook in Economie

Zuivel behoudt sterke positie in de voedingsgewoontes van de Belg

Economie Net als bij de totale voedingsmarkt staat ook het thuisverbruik van zuivel onder druk door enerzijds de hoge inflatie en anderzijds het stijgend buitenshuisverbruik. In 2023 resulteerde dit in een lichte daling in het aangekochte zuivelvolume (-1%). Daarnaast gingen Belgen binnen de zuivelcategorie op zoek naar budgetvriendelijkere oplossingen door bijvoorbeeld meer private label-producten te kopen.
Meer artikelen bekijken