Startpagina Edito

De big en het badwater

Landbouwers moeten open kaart spelen, zo klinkt het vaak. Het is een terecht pleidooi. Weinig beroepen zijn zo ingebed in een samenleving als de land- en tuinbouw, en dat zowel letterlijk (ruimtelijke ordening) als figuurlijk (aan de eettafel). Omdat de land- en tuinbouw steeds minder zichtbaar is, terwijl de samenleving wel steeds meer beslissingsrecht over wat de boer doet naar zich toe trekt, is het echter goed om de band met de burger kort en gezellig te houden.

Alleen moet de liefde van beide kanten komen. En die liefde is er bij een kleine minderheid van de Vlamingen duidelijk niet. Vooral varkenshouders die hun deuren openen voor het grote publiek, worden nogal eens vies getackeld. Dat was zo bij de inbraken en verborgen filmpjes van dierenrechtenorganisatie ‘Bite Back’ in 2013, en dat blijkt nu nog steeds. Varkenshouder Bart Vergote uit Zedelgem was een van de boeren die hun bedrijf openstelden voor het VTM-programma ‘Cathérine’ (zie p. 10). Hij trok de kaart van de openheid. Ja, staarten worden er gecoupeerd, en dat mocht ook op camera....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken