Startpagina Veeteelt

Nieuwe handelsregels IBR

Op 2 mei 2018 wijzigden de handelsregels voor IBR. Afhankelijk van het IBR-statuut van een bedrijf zijn er nieuwe handelsregels van toepassing. Het wordt dus nog belangrijker dan vroeger om bij de aan- en verkoop van dieren de IBR-statuten te checken, zo meldt DGZ, Dierengezondheidszorg Vlaanderen.

Leestijd : 2 min

Met deze nieuwe handelsregels wil de sector de verspreiding van het IBR-virus verder beperken en de ziekte op termijn volledig uitroeien. Vandaag heeft al 80% van de rundveehouders in België een IBR-vrij statuut (I3 of I4).

Wat verandert er voor uw bedrijf?

Elk bedrijf met een geldig IBR-statuut (I2 of hoger) dient voor elk aangekocht dier binnen de 5 dagen minstens één IBR-bloedonderzoek te laten uitvoeren. Deze bedrijven kunnen, voor zover hun statuut niet opgeschort is, hun kalveren blijvend afvoeren voor de kalvermesterij.

Een bedrijf met een I3 of I4-statuut kan runderen verkopen aan alle bedrijven met een geldig IBR-statuut. Deze bedrijven kunnen geen dieren meer aankopen van een bedrijf met een I2-statuut.

Een bedrijf met het I2-statuut kan enkel nog dieren verkopen aan een ander I2-(afmest)bedrijf of een I2D-bedrijf. Voor deze bedrijven is bij aankoop van dieren bloedname, naast vaccinatie, een nieuwe maatregel. Wanneer het rund afkomstig is van een bedrijf met een I2-statuut dient steeds een tweede bloedonderzoek uitgevoerd te worden binnen de 28 tot 50 dagen na aankomst.

Het I2D-statuut is een overgangsstatuut richting doorgroeien naar een I3-statuut. Als voldaan is aan de voorwaarden van het I2D-statuut, kan een I2D-bedrijf dieren verhandelen zoals vermeld in de overzichtstabel (zie verder).

Het IBR-dragerstatuut

Test een dier positief voor IBR gE-antistoffen, dan kan het alleen nog worden afgevoerd naar een slachthuis of een I2-afmestbedrijf. Het rund krijgt het dierstatuut ‘IBR-drager.’

Hoe concreet werken?

Als verkoper vermeld je steeds duidelijk het IBR dier- en beslagstatuut aan je handelaar of de aankopende veehouder.

Als aankoper verifieer je steeds het IBR-statuut. Je kunt dit statuut nagaan op beslag- en dierniveau via het sms-systeem of via het risicorapport in Veeportaal. Ook op de website van DGZ vind je de IBR-bedrijfsstatuten terug.

Neem bij aankoop van dieren ook contact op met de bedrijfsdierenarts voor het verplichte bloedonderzoek bij aankomst en eventueel ook de verplichte primovaccinatie.

ibr

*Als het niet om een rechtstreekse verhandeling gaat (bijvoorbeeld via een handelsstal of een markt), is er steeds een tweede bloedonderzoek nodig.

Nog vragen over IBR?

Neem dan contact op met ofwel je dierenarts, ofwel de DGZ-helpdesk op 078/05.05.23 of via helpdesk@dgz.be.

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken