Startpagina Akkerbouw

Duitsland veroordeeld voor nitraat in grondwater

Het Europees Hof van Justitie heeft Duitsland veroordeeld omdat de regering te weinig heeft gedaan om het nitraatgehalte in het grondwater terug te dringen. De nitraatvervuiling komt vooral door het gebruik van kunstmest in de landbouw in het grond- en oppervlaktewater terecht.

Leestijd : 1 min

De Europese Commissie stapte in 2016, na eerdere waarschuwingen, naar het Hof van Justitie omdat Duitsland al jarenlang de nitraatnormen overschreed en er onvoldoende aan deed.

De Duitse regering moest eerder dit jaar erkennen dat het nitraatgehalte nog steeds in een kwart van de meetpunten te hoog ligt. De overschrijdingen zijn vooral toe te schrijven aan het gebruik van kunstmest in de landbouwsector.

Het Hof oordeelt nu dat Duitsland onvoldoende heeft gedaan om de nitraatrichtlijn te respecteren. Duitsland is veroordeeld tot het betalen van de kosten van de rechtszaak. En volgens het Hof kan de Europese Commissie nog een boete opleggen aan Duitsland indien het onvoldoende inspanningen doet om de nitraatniveaus aan te pakken.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken