Startpagina Economie

Geen ruimte voor prijsonderhandelingen binnen ketenoverleg

Wervel stuurde op 24 juli een brief naar de voorzitter van het Belgisch ketenoverleg, Georges Hanot. Boerenforum, Test-Aankoop en Velt ondertekenden mee. Zij kregen op 27 juli antwoord van ondervoorzitter Chris Moris, waarin hij uitlegt dat het ketenoverleg zich niet buigt over prijsafspraken en dergelijke.

Leestijd : 1 min

De vice-voorzitter van het Belgisch ketenoverleg, Chris Moris van voedingssectororganisatie Fevia, antwoordde op 27 juli op de open brief van vereniging voor rechtvaardige landbouw Wervel, agro-ecologische landbouwersvereniging Boerenforum, consumentenorganisatie Test-Aankoop en vereniging voor ecologisch leven en tuinieren Velt.

De ondertekenende verenigingingen wilden praten over afspraken rond prijzen en productievolumes, om toekomstige crisissen te vermijden. Verder zien ze graag ook consumenten en ngo’s vertegenwoordigd in het ketenoverleg. In zijn antwoord legt Moris uit dat het Belgisch ketenoverleg zich beperkt tot “een pre-competitieve agenda”, en zich niet buigt over “concurrentiële en commerciële strategieën zoals afspraken over prijzen, hoeveelheden, collectieve fondsen of toeslagen.”

Moris houdt vol dat “het ketenoverleg steeds resoluut kiest voor dialoog.” Hij nodigt de betrokken organisaties, Wervel, Boerenforum, Velt en Test-Aankoop, dan ook uit om in de komende weken een overleg te plannen. Het ketenoverleg plant dan alvast “toelichting te geven over de werking van het ketenoverleg, de gedragscode en de agenda rond de lange termijn structurele maatregelen die we als ketenoverleg hebben uitgewerkt.”

DC

Lees ook in Economie

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken