Startpagina Bieten

"Bietentelers ontevreden over akkoord met Tiense Suikerraffinaderij"

De bietentelers zijn ontevreden over het akkoord dat ze woensdag sloten met de Tiense Suikerraffinaderij over de prijs die ze dit seizoen krijgen voor hun bieten. “Het risico dat we onder kostprijs werken, is groot. We stonden echter met de rug tegen de muur”, zegt Jean-Paul Vanelderen van het Verbond van Suikerbietentelers van de Tiense Suiker.

Leestijd : 2 min

Tiense Suiker wil vanaf dit seizoen de bietentelers op een andere manier betalen omdat er vanaf 30 september 2017 een einde komt aan de Europese suikerquota. Omdat de suikerproducenten om die reden tot 25 procent meer willen produceren dan voorheen, wordt verwacht dat dit de suikerprijs sterk onder druk zal zetten.

Over de bietenprijs voor dit seizoen werd meer dan een jaar onderhandeld omdat Tiense Suiker vanaf het begin van de onderhandelingen een lagere prijs bood dan de voorbije jaren en daar niet wou van afwijken. “De prijs die we dit seizoen krijgen voor onze bieten wordt berekend op basis van de suikerprijs. Die bedraagt momenteel 450 euro per ton en als dat zo blijft, zouden we ongeveer even veel ontvangen als vorig jaar. De verwachting is dat die echter fors zal dalen. Er is evenwel afgesproken dat na afloop van de campagne met Sudzucker, het moederbedrijf van Tiense, nog gesproken wordt over een supplement dat een eventueel verlies voor een stuk zal compenseren”, aldus Vanelderen.

Omdat hetgeen de bietentelers uitbetaald krijgen nagenoeg volledig afhankelijk is van de evolutie van de suikerprijs, impliceert het akkoord voor de betrokkenen een groot risico dat de bietentelers onder de kostprijs zullen produceren. “Het is een akkoord voor één jaar. Binnenkort starten de nieuwe onderhandelingen voor 2018”, aldus Vanelderen.

Belga

Lees ook in Bieten

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

Bieten In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.
Meer artikelen bekijken