Startpagina Akkerbouw

Nakaarten over de graanoogst met Limagrain

Limagrain hield eind vorige week zijn traditionele najaarsmeeting om de graanopbrengsten te bespreken. Dit is vroeger dan normaal, maar het oogstseizoen is dan ook vroeger beklonken dan normaal.

Leestijd : 5 min

De opbrengst van de wintergerst bleef onder de verwachtingen maar de opbrengsten en kwaliteit van de wintertarwe maakten veel goed, viel te horen bij aanvang van de graanvergadering.

Speciaal jaar

Ignace Ghekiere, productmanager granen, stond stil bij de afgelopen graanoogst en de gemeten opbrengsten. Allereerst bemerkte hij dat het een ‘speciaal’ jaar was, met hoge temperaturen vanaf april. “De wintergerst heeft gemiddeld genomen minder opgebracht dit jaar en daar kan je veel over filosoferen, maar het juiste antwoord ga je moeilijk vinden”, gaf Ignace aan.

Een deel van de verklaring kan volgens hem bij het gegeven zitten dat het een nattere winter was en tegen natte omstandigheden kan de wintergerst veel minder. “Op zandgronden die het bodemvocht beter draineren zien we misschien daarom dit jaar wel betere opbrengsten”.

De gerst sliep nog in maart en is in de maand april heel snel gegroeid om op 1 mei in de aar te staan. Eind juni is het oogsten dan ook gestart. Productmanager Ghekiere stelt vast dat de tolerante rassen dit jaar minder hebben gescoord. Hij schrijft dit toe aan het feit dat dit vroege rassen zijn die een te snelle opkomst hebben gekend. In de betere gronden zouden ze ook beter gescoord hebben.

Een andere bemerking die Ignace meegaf, was het feit dat in het oosten van het land er nog tijdig regen is gevallen zodat de laatste stikstoffractie nog iets extra heeft gegeven waarvan sommige tarwevelden hebben kunnen profiteren. Maar in de wintertarwe werd een heel gespreide afrijping gezien. De vroege rassen waren snel rijp, rond 15 juli, de latere rassen naar het einde van deze maand toe. Enkel het stro, was veel minder rijp, waardoor er moeilijker te dorsen viel.

Aanbod wintergerst

Wat het rassenaanbod aan wintergerst bij Limagrain betreft is de variëteit Rafaela een hele belangrijke voor hen omwille van de tolerantie die het ras bezit aan het dwergvergelingsvirus. De variëteit Hedwig werd vorig jaar gelanceerd. Het is een vroege soort die veel stro oplevert en een hoog hectoliter gewicht geeft. Maar bovenal is het een variëteit die resistent is aan het mozaïekvirus type 2.

Veronika is een andere opbrengsttopper in het Limagrain-aanbod die gezond en stevig is. SU Jule is een nieuwkomer in het aanbod die zich laat kenmerken door zijn hoog opbrengstpotentieel.

Verschillende situatie voor gerst en tarwe

Bij de wintertarwe geeft Ignace Ghekiere aan iets merkwaardigs gezien te hebben, het tegenovergestelde van wat voor de oogst werd gedacht en het tegenovergestelde van vorig jaar. Er werd dit jaar gedacht dat de late rassen hebben afgezien door de droogte en de vroegere beter zouden scoren. “Dit klopt voor ons demoveld in Tiegem, maar niet voor ons demoveld in Alleur (nabij Luik) waar de vroege variëteiten wintertarwe minder scoorden qua opbrengst. De bovenste pakjes waren niet gevuld”. Hier kan veel over gepalaverd worden, geeft Ignace aan maar de meest waarschijnlijke denkpiste is dat de nachtvorst van maart de hergroei die in de plant bezig was een koudeschok heeft aangedaan en finaal voor steriliteit heeft gezorgd. Er zit een verschil in regio’s. Zo is het verschil in het oosten van het land tussen vroege en late soorten groter, waar de late rassen beter scoren. In het westen van het land wordt een kleiner verschil gezien.

Ignace Ghekiere haalt ook de opbrengstresultaten van het LCG aan. In de kustpolder (kleigebied) waren er minder hoge temperaturen waardoor de late variëteiten beter scoorden. In de leem- en zandleembodems is vanalles gebeurd: van warme bodems, over slechte gronden tot goede bodems. “Het is duidelijk dat we de landbouwtechniek niet onder controle hebben gehad dit jaar”, aldus Ignace. In de leem en zandleemgebieden deden de late rassen het beter en ook de Engelse lijnen. Ook vorig jaar werd gezien dat deze variëteiten het beter doen bij droogte.

Ignace Ghekiere, productmanager granen Limagrain, overliep de gebeurtenissen in de graanteelt van afgelopen seizoen en het rassenaanbod voor komende uitzaai.
Ignace Ghekiere, productmanager granen Limagrain, overliep de gebeurtenissen in de graanteelt van afgelopen seizoen en het rassenaanbod voor komende uitzaai. - TD

Aanbod wintertarwe

Wat het rassenaanbod van Limagrain voor de wintertarwe betreft moeten we onmiddellijk zeggen dat het Franse ras ‘Chevignon’ de grootste nieuwigheid is voor dit seizoen. Een hoge opbrengst, met hoog hectoliter (BPS-kwaliteit) en de goede ziekteresistentie zijn de kenmerken van dit ras. Anapolis is dan weer een gekend ras uit het aanbod dat van half oktober tot half januari gezaaid kan worden, het past na alle teelten. Het gewonnen graan is vrijwel vrij van DON door zijn goede fusariumresistentie en is hierdoor goed te voederen aan éénmagigen zoals kippen en varkens.

RGT Reform is het tweede grootste ras bij Limagrain en heeft wat dezelfde kenmerken als voornoemde variëteit. Voor RGT Reform wordt nog genoemd dat het zeer geschikt is voor tarwe na tarwe en een constante opbrengst laat zien. Het is ook een populair ras bij onze Duitse en Nederlandse buren.

Benchmark is een ras dat meer in Waalse dan Vlaamse velden voorkomt. Een sterk punt van Benchmark is dat het gezaaid kan worden op de minder goede percelen en/of waar maar weinig stikstof gegeven kan worden. Het ras heeft meer wortels dan andere rassen waardoor het toch nog veel stikstof uit de rond kan opnemen.

RGT Sacramento is een vroege, bebaarde tarwe wat interessant kan zijn in regio’s waar duivenschade te vrezen valt. Deze variëteit heeft een eenvoudige teelttechniek met weinig risico op bladziekten. Hiernaast valt de goede legervastheid te melden en het feit dat RGT Sacramento vroeg geoogst kan worden zodat er eventueel nog groenten na verbouwd kunnen worden. Het ras is ook geschikt voor de biologische teelt. Ook het ras Evina is hiervoor geschikt. Tevens is het een nicheras voor de teelt van baktarwe.

Johnson is de laatste nieuwe lancering van Limagrain voor komend seizoen. Dit jaar scoorde het ras zeer goed op vlak van gezondheid met een uitstekende resistentie richting meeldauw en gele roest. Volgens Ignace Ghekiere heeft het ras dan ook een groot potentieel voor de toekomst.

Tot slot nog even wijzen op de zaadontsmetting. Niet ieder ras is met iedere zaadontsmetting leverbaar. Het best is zich goed te informeren. Een opmerkelijk punt is dat er voor uitzaai in Vlaanderen nog zaaizaad geleverd kan worden dat ontsmet is met Argento. In Wallonië kan dit voor de uitzaai dit seizoen niet meer aangewend worden.

TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken