Startpagina Melkvee

Koorts, hoest en gedaalde melkproductie? Een najaarspiek van weidekoorts is mogelijk

Symptomen als koorts, hoest en gedaalde melkproductie zijn eerder vaag en worden niet altijd meteen in verband gebracht met weidekoorts. Toch moet hier zeker aan gedacht worden wanneer niet onmiddellijk een andere oorzaak voor deze problemen gevonden kan worden. Vooral in gebieden waar veel teken aanwezig zijn, is men best aandachtig voor een eventuele najaarspiek.

Leestijd : 2 min

Teek als boosdoener

Weidekoorts is een ziekte die kan voorkomen bij alle herkauwers en waarbij de bacterie Anaplasma phagocytophilum de boosdoener is. De bacterie is voor haar verspreiding afhankelijk van teken en in onze contreien is het vooral de tekensoort Ixodes ricinus die de ziekte overdraagt van het ene rund op het andere. De Anaplasma-bacterie kan tot een jaar lang overleven in de teek en zo de winter doorkomen. Daarom kunnen problemen vooral ontstaan na het uitweiden op een met teken besmette weide, maar ook een najaarspiek is mogelijk.

Weerstandonderdrukkend

Anaplasma phagocytophilum zal na infectie van het rund de witte bloedcellen aanvallen. Omdat de witte bloedcellen een belangrijke rol spelen in de immuniteit, zal die laatste dus onderdrukt worden met een verhoogde kans op bijkomende infecties (zoals bv. longontsteking) tot gevolg. Zoals de naam van de ziekte al doet vermoeden, treedt vaak langdurige hoge koorts op, die moeilijk onder controle te krijgen is en mogelijk kan resulteren in een abortus. Daarnaast zijn gedaalde melkgift, hoest en een zwelling ter hoogte van de achterpoten typische symptomen van weidekoorts.

Weidekoorts aanpakken

Behandeling van weidekoorts is niet gemakkelijk. Antibiotica hebben enkel hun nut tijdens de acute fase van de ziekte. Het is dus belangrijk om bij een vermoeden van weidekoorts tijdig de dierenarts te contacteren voor het stellen van de juiste diagnose. Nog belangrijker in de aanpak van weidekoorts is het nemen van preventieve maatregelen die vooral gericht zijn op het vermijden van contact met teken.

Enkele tips

We geven graag een aantal tips mee:Tracht weiden met lang gras en in de omgeving van bossen of heggen te vermijden. Het is verstandig om lang gras te maaien en struiken of heggen te snoeien alvorens de runderen op de weide te laten. Wees alert voor de aanwezigheid van teken en zet tekendodende middelen in wanneer nodig.

Meer info over weidekoorts op https://www.dgz.be/ziekte/weidekoorts.

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken