Startpagina Edito

Edito: seizoensarbeid maakt ons kwetsbaar

Jaarlijks werken meer dan 60.000 seizoensarbeiders in de Belgische land- en tuinbouw. Vanwege de coronacrisis zijn er grote zorgen dat de vaak Oost-Europese werkkrachten onze akkers niet bereiken. Naast het acute probleem van dit seizoen, schuilt een groter en meer structureel probleem achter de inzet van seizoensarbeid.

De coronacrisis maakt duidelijk dat ons hele systeem kwetsbaar is. Denk bijvoorbeeld aan machinebouwers die stil liggen omdat onderdelen uit Italië en China niet of nauwelijks doorkomen. Maar denk ook aan frietfabrieken die we tot voor kort als absolute groeibriljanten zagen. Nu de grote fastfoodketens in de EU - maar ook belangrijke economieën elders - stilliggen, blijven we met een groot volume aardappelen ‘zitten’.

Ondertussen zijn binnen de EU veel grenzen zo goed als helemaal toe. Hierdoor...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken