Startpagina Melkvee

Milcobel herschikt management en snijdt gevoelig in de vaste kosten

Na 6 weken aan het roer van zuivelcoöperatie Milcobel, geeft CEO Nils van Dam Milcobel een nieuwe wending. Hij snijdt in het management, bespaart dit jaar 5 % op vaste kosten en wil in 2021 maar liefst 10 % gaan besparen.

Leestijd : 2 min

Consumer Products & Service komt onder leiding van Managing Director Ann Celen en staat in voor consumentenkaas en -drinks, zowel merken als private label. Met Dupont Cheese en CAMAL heeft Milcobel tevens een belangrijke kaasdistributeur voor supermarkten en kaasspeciaalzaken in huis.

Dairy Products & Ingredients zal geleid worden door Managing Director Francis Relaes. Deze afdeling bedient de internationale voeding- en drankenindustrie met zuivelingrediënten en is een belangrijke speler op de wereldmarkt met o.a. mozzarella, hoogwaardige melkpoeders, boter en wei-eiwitten.

Dochteronderneming YSCO blijft onder de leiding van Managing Director Bert Van Nieuwenborgh. YSCO is de tweede grootste private label ijsspecialist in Europa en levert huismerken aan een groot aantal supermarktketens.

“Deze vereenvoudigde organisatie levert ons aan de top een besparing op van 10% op de kosten van het senior management. Omdat we onze mensen aansporen om efficiënter en kostenbewust te werken, moeten we als management zelf het goede voorbeeld geven,” zegt CEO Nils van Dam. “Het Executive Committee slankt dan ook af van 11 naar 8 functies.”

Voor 2021 besparing 10 %

Die besparingen trekt hij ook door in andere facetten van de organisatie, zoals interim managers, externe consultants, of het beperkt invullen van vacatures. “Onze ambitie is om dit jaar nog 5% te besparen op onze vaste kosten. Voor 2021 beoog ik een besparing van minstens 10%,” aldus Nils. “Bovendien is Milcobel in 2020 een transformatieproject gestart dat volgend jaar z’n vruchten zal afwerpen.”

Samenwerken en strategische partnerships worden een belangrijk onderdeel van de nieuwe koers die het bedrijf vaart. “We willen ons omringen door een ecosysteem van strategische partners, die onze coöperatie versterken,” zegt Nils. “Of het nu gaat om leveranciers, klanten, sectorfederaties, academici, beleidsmakers, leden of anderen – we staan open voor een dialoog met iedereen die mee wil bouwen aan een sterke en gezonde zuivelcoöperatie met Belgische roots.”

Milcobel is het grootste Belgische zuivelbedrijf met coöperatief aandeelhouderschap. De Milcobel Groep beschikt over 7 vestigingen in België en Frankrijk. Milcobel haalt jaarlijks zo’n 1,7 miljard liter melk op (40% van de totale Belgische melkproductie) bij 2525 leden melkveehouders.

Die wordt door 2.000 medewerkers verwerkt worden tot kwaliteitsvolle zuivelproducten zoals kaas, boter, melkpoeder, roomijs, melkdranken, room en wei. Naast eigen merken (o.a. Brugge Kaas, Nazareth, Inza melk) en private label consumentenproducten voor grote supermarktketens, produceert Milcobel grondstoffen en ingrediënten voor de voedingsindustrie (o.a. mozzarella).

Lieven Vancoillie/Jan Cees Bron

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken