Startpagina Actueel

Aantal landbouwbedrijven in Wallonië blijft vrij stabiel

Terwijl het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen jaar na jaar daalt, is in Wallonië zowel het aantal landbouwbedrijven als het aantal bebouwde hectaren in 2021 stabiel gebleven. Dat blijkt uit cijfers die woensdag zijn vrijgegeven in de jaarlijkse 'Staat van de Waalse Landbouw'.

Leestijd : 1 min

In Vlaanderen is het aantal bedrijven met een landbouwactiviteit tussen 2009 en 2021 met 14 % of 1,2 % per jaar gedaald. Uit de nieuwe cijfers voor Wallonië blijkt dat het aantal landbouwbedrijven sinds 2013 relatief stabiel is gebleven. Zo telde het Waalse gewest vorig jaar 12.728 landbouwbedrijven met een gemiddelde oppervlakte van 58,2 ha. Samen beheren de landbouwbedrijven 740.623 ha of 44 % van de totale oppervlakte van Wallonië.

Helft is rundvee

Ongeveer de helft van de landbouwbedrijven in Wallonië bestaat uit rundveehouderijen. Voedinggewassen en grasland zijn samen goed voor meer dan de helft van de bebouwde oppervlakte.

Wat het inkomen van de Waalse landbouwers betreft, dat bedroeg in 2021 65 % van het gemiddelde brutosalaris van niet-landbouwers of omgerekend 33.056 euro bruto, een stijging met 12 % tegenover 2020.

"De Staat van de Waalse Landbouw is een echt instrument waarmee we landbouwtrends kunnen waarnemen en analyseren. Meer zelfs, het stelt ons in staat om onze maatregelen en beslissingen te bouwen op echte kennis over de toestand van onze landbouwsector', zo zegt Waals minister van Landbouw Willy Borsus.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken