Startpagina Akkerbouw

Klimaattechnologie beleefd tijdens Nederlands-Belgische economische missie

Op donderdag 22 juni 2023 vond er op Agropolis in Kinrooi een economische missie met een 30-tal Nederlandse deelnemers rond klimaattechnologie plaats.

Leestijd : 4 min

Nederland en België staan voor vergelijkbare opgaven. Daarom willen beide landen hun samenwerking en kennisuitwisseling verstevigen met het oog op duurzame, toekomstgerichte land- en tuinbouw.

Daarom reisde een grote delegatie van ketenpartijen, kennisinstellingen, ngo's en experts uit de boerenpraktijk uit Nederland naar België om van elkaar te leren, ideeën uit te wisselen en om samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Agropolis, een van de 7 incubatoren van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, herbergt heel wat innovatieve spelers in de landbouw en vormde daarmee de perfecte ontmoetingsplaats. Daarenboven zetelen er ook heel wat bedrijven met een Nederlandse link op Agropolis, waaronder Pleunis Biochamp, Laumans Techniek en Giga Storage.

Samenaankoop plasmareactor

De economische missie kadert binnen het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan België en onderstreept de uitstekende bilaterale relatie. De kers op de taart van de samenwerking en kennisuitwisseling tussen beide landen is de samenaankoop van een plasmareactor.

In combinatie met luchtwassertechnologie leidt de plasmareactor tot een wetenschappelijke doorbraak voor het opvangen van ammoniak uit de ventilatielucht van gesloten kippen- en varkensstallen. Agropolis is het living lab voor het testen van deze revolutionaire plasmareactor.

Onderzoekers van de KU Leuven en UAntwerpen ontwikkelden een innovatieve technologie om ammoniak op te vangen uit de ventilatielucht van gesloten kippen- en varkensstallen. “Deze technologie is niet alleen zéér performant, ze biedt ook een oplossing voor de voornaamste nadelen van de huidige systemen”, legt Lander Hollevoet, postdoctoraal onderzoeker bij KU Leuven, uit.

Luchtwassers

recupereren ammoniak

Vandaag zetten luchtwassers namelijk de opgevangen ammoniak om in onschadelijke, maar economisch waardeloze producten. Daardoor vertegenwoordigen ze een grote kost voor de landbouwer. Met onze nieuwe luchtwassertechnologie wordt de ammoniak gerecupereerd en verwerkt tot een waardevolle basisstof voor kunstmest. Daarnaast kan het waterverbruik tot 10 maal verminderd worden, en dit alles zonder toevoeging van chemicaliën. Alle benodigde bestanddelen worden uit stallucht gehaald. Onze originele combinatie van een plasmareactor en luchtwassertechnologie leidt dus tot een belangrijke wetenschappelijke doorbraak”, stelt Hollevoet.

Om deze technologie naar de markt te brengen, vond KULeuven in het Nederlandse bedrijf VitalFluid een partner met jarenlange ervaring op het gebied van plasmatechnologie. Tijdens de economische missie van 22 juni stond de plechtige ondertekening van de samenaankoop van een plasmareactor op het programma.

Die plasmareactor zal deel uitmaken van een demonstratieopstelling op KULeuven om de lucht van een volledige varkensstal te behandelen. Nadien wordt de technologie omgezet naar de praktijk op de site van Agropolis”, aldus Hollevoet.

Landbouw

verder verduurzamen

Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw, was aanwezig tijdens de economische missie en stelde in zijn toespraak dat “Vlaanderen met Nederland een reputatie en lange geschiedenis deelt als innovator in de landbouw. Onze aanpak werkt vandaag op 2 sporen: we gaan terug naar de basis, met een nadruk op gezonde bodems en gesloten kringlopen, en we gaan hightech en innovatie inzetten om problemen op te lossen, zoals plasmareactoren en precisiesensoren. Hier bij Agropolis gaan Vlaamse universiteiten met een Nederlands bedrijf samenwerken aan de volgende generatie luchtwassers. Boeren zullen minder afhankelijk worden van aangekochte kunstmest en de verliezen naar de omgeving worden tot het minimum beperkt. Een tegenstelling tussen natuur en techniek is er dus niet, het is juist de manier om onze landbouw verder te verduurzamen.”

Sluiten van kringlopen

Ook de andere bedrijven op Agropolis worden gekenmerkt door innovatie, met een focus op duurzame land- en tuinbouw. Zo ging de delegatie op bezoek bij Global Link Projects, kortweg GL-Projects. Oprichter Dirk van Eersel: “Met GL-Projects richten we ons op het sluiten van kringlopen. Dat doen we door een verregaande optimalisatie van de duurzame verwerking van organische reststromen. Met andere woorden: we koppelen de reststromen van diverse agrarische activiteiten en aquacultuur op een circulaire manier aan elkaar. De output van het ene bedrijf wordt zo een waardevolle grondstof voor het andere. Zo is er onze larvenkwekerij. Deze larven, afkomstig van de zwarte soldatenvlieg, zijn ondergebracht in een leegstaande kippenstal en groeien op reststromen uit de agrofoodsector, waardoor zij een duurzame bron van eiwitten en vetten zijn.”

Met de larvenkwekerij werkt GL-Projects aan een clusterproject van verschillende activiteiten op Agropolis die op mekaar inspelen en mekaar versterken. “Denk hierbij aan een bio-energieproject, een algenkwekerij en mogelijks ook een serre- en vis-project. Op die manier wordt de landbouw van de toekomst vormgegeven vanuit onze site”, vertelt Kristof Das, manager van Agropolis.

Superieure gewasbescherming

Een andere innovator die de delegatie een blik achter de schermen gunde, was IPM Impact, dat gespecialiseerd is in het beschermen van gewassen in de tuin- en landbouw. IPM staat voor Integrated Pest Management, een begrip dat allesomvattend is: de combinatie van nuttige organismen, selectieve pesticiden, monitoring en andere maatregelen zorgt voor een uniek cultuurbeheer, waardoor het aantal chemische behandelingen wordt verminderd. Ook het aantal plaagniveaus wordt hiermee sterk teruggedrongen.

Zaakvoerder Guido Sterk: “Met IPM Impact zetten we volop in op geïntegreerde en biologische bestrijdingen. Een kwalitatieve en vooral natuurlijke gewasbescherming is het einddoel. Ik verdiep me al meer dan 30 jaar in deze materie. In 2014 ben ik me ook gaan toespitsen op biologische bestrijdingen in akkerbouw.”

Met een team van 4 wetenschappers is IPM Impact nu gevestigd op de site van Agropolis. “We hebben hier onze eigen hal met daarin 6 cleanrooms, die we gebruiken als laboratoria. Daarnaast zijn er onze proefvelden, waar we 3 tunnels hebben staan voor eigen onderzoeken. Het hoofddoel is het bekomen van een superieure gewasbescherming”, besluit Sterk.

LRM, Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken