Startpagina Akkerbouw

Herbiciden en graanfungiciden beproefd bij Corteva

De proefvelden van Corteva Agricsience lagen dit jaar aan bij Inagro in Rumbeke-Beitem. Twee zwaartepunten kwamen aan bod: graanfungiciden, met nieuwe combinaties in voor- en najaar, én het nieuwe gras/klavermiddel ProClova.

Leestijd : 4 min

Een eerste proef die we bezochten onder leiding van Frederik De Witte, customer technology specialist, was er een in wintertarwe, die gericht was op de bestrijding van gele roest. “Dit jaar kwamen we vroeg in het seizoen –in februari al –gele roest tegen. Eind maart was de druk veel minder, maar rond 20 april ontplofte de geleroestaantasting en zijn we in een curatieve situatie de behandelingen moeten starten”, legde De Witte uit.

Nieuw graanfungicide Verben

Het hoofddoel van de proef is om na te gaan welke aanpak het best werkt tegen gele roest bij een hoge ziektedruk of bij een gevoelig ras. Maar liefst 25 verschillende proefobjecten lagen hiervoor aan. Het proefveld had last van vergelingsziekte en structuurschade, waardoor de ‘geleroestproef’ minder tot zijn recht kwam en Corteva niet helemaal heeft kunnen tonen wat ze oorspronkelijk wilden.

In de proef focuste de fabrikant op zijn Inatreq-middelen, meer bepaald Aquino, Questar of Peacoq. Deze middelen bevatten allemaal de actieve stof fenpicoxamid (50 g/l). Daarnaast was er aandacht voor het nieuwe graanfungicide, Verben (50 g/l proquinazid + 200 g/l prothioconazool), dat dit jaar voor het eerst gecommercialiseerd werd. Naast septoria werkt Verben op witziekte en heeft het een stopwerking op gele roest, indien het tijdig gespoten wordt.

De Inatreq-middelen moeten in de spuitschema’s altijd een gepaste partner krijgen. Is er tijdig gespoten, dan geeft De Witte aan dat er een nawerking is van 4 weken. Is er in een curatieve situatie gespoten, wordt de werkzaamheid op 3 weken gehouden.

T0 vaak nodig

Uit de proef wordt geconcludeerd dat de werking van de verschillende spuitschema’s dicht bij elkaar ligt. Zitten we met een gevoelig ras en een hoge geleroestdruk, dan is de T0-bespuiting noodzakelijk, benadrukt Corteva als fabrikant. Het biedt een meerwaarde om de ontwikkeling van de ziekte stop te zetten én zorgt voor een verlenging van de bescherming die de T1-bespuiting biedt. Doen we dit niet, dan moeten we te veel rekenen op de curatieve werking van de T1-bespuiting en kunnen we minder nawerking valoriseren.

Een T0 zetten biedt ook marge om niet exact als landbouwer 3 weken later met de spuitmachine in het veld te staan, maar bijvoorbeeld 4 weken later, aldus Frederik De Witte.

Flexibiliteit met Inatreq

Een tweede proef in wintertarwe was gericht op de bestrijding van septoria. Het is een positioneringsproef waar Corteva kijkt welke middelen waar in het schema op welk tijdstip de beste bescherming biedt. Een 24-tal proefobjecten lagen hiervoor aan, die onderling slechts beperkte verschillen lieten zien.

Rond 20 april werd er al septoria in het proefveld gezien. Dat was een kleine 10 dagen alvorens de T1 bladbespuiting werd gespoten, waardoor we starten vanuit een licht curatieve situatie.

De voornaamste conclusies uit de proef luidden dat de Inatreq middelen zowel in de T1- als de T2-bespuiting kunnen gepositioneerd worden. Frederik De Witte prijst de flexibiliteit van deze middelen.

Nieuwe najaarsherbiciden

Corteva heeft nu ook erkenningen om haar herbicides Manhattan en Capri Forte (Arylex active), ook in het najaar in te zetten in het 2 blad- tot 2 knoopstadium van het graan. Erkenningen zijn er in de winterteelten van tarwe, rogge, spelt, triticale en durumtarwe. Bij beide middelen gaat het om de innovatieve GoDRI WG-formulering, waardoor ze zeer makkelijk oplosbaar zijn in water, legt ons Inge Mestdagh, area sales manager crop protection, uit.

Manhattan mag ingezet worden aan 0,075 kg/ha bij 1 toepassing per teelt. Voor Capri Forte is dit 0,1 kg/ha bij 1 toepassing per teelt.

Manhattan is samengesteld uit 66,7 g/kg halauxifen-methyl, 250 g/kg pyroxsulam en 354 g/kg cloquintocet-zuur. Bij Capri Forte komt er nog een actieve stof bij, namelijk 37,5 g/kg florasulam, naast 52,1 g/kg halauxifen-methyl, 187,5 g/kg pyroxsulam en 266 g/kg cloquintocetzuur.

In het najaar versterken voornoemde middelen de werking van de herbicidebehandeling op jonge onkruiden, zoals raaigras, dravik, grassen, of op dicotylen, zoals muur, klaproos, korenbloem, ooievaarsbek, kamille, klein kruiskruid, kleefkruid…

Naast Capri Forte en Manhattan – herbiciden die in het najaar of voorjaar ingezet kunnen worden – heeft Corteva voor de voorjaarsonkruidbestrijding in granen de middelen Capri, Capri Duo, Capri Twin/Broadway en Rexade Trio in het aanbod.

Op het proefveld bezochten we objecten waar Manhatten of Capri Forte bij een najaarstoepassing werd gecombineerd met Artirob B en Sunfire in de vroege naopkomst, 2 bladstadium van de tarwe. Deze objecten stonden er proper bij tijdens ons bezoek. Kleine ooievaarsbek, slipbladige ooievaarsbek, korenbloem: ze waren allen bestreden. Een najaarstoepassing versterkt sowieso de efficiëntie van onkruidbestrijding in granen.

België is het eerste land waar het herbicide ProClova in grasland met witte klaver is erkend, aldus Inge Mestdagh.
België is het eerste land waar het herbicide ProClova in grasland met witte klaver is erkend, aldus Inge Mestdagh. - Foto: TD

Nieuw herbicide ProClova

Inge Mestdagh had ook het nieuwe herbicide ProClova voor te stellen. Enige fierheid en blijheid is hier op zijn plaats, daar België het eerste land in Europa is waar dit middel erkend is. ProClova werkt selectief voor grassen en witte klaver. Het is samengesteld uit 75 g Rinskor en 360 g amidosulfuron. Dit nieuwe herbicide kent een breed profiel en is werkzaam tegen de belangrijkste eenjarige onkruiden, zoals herderstasje, hondspeterselie, varkensgras, melganzenvoet, muur, ooievaarsbek, paarse dovenetel. Hiernaast is er werking op meerjarige breedbladige onkruiden, waaronder boterbloemen, paardenbloem, ridderzuring, bereklauw en fluitekruid.

De dosering van ProClova op nieuw ingezaaid grasland-weiland is 85 g/ha van 1 april tot 31 oktober. Bij meerjarig grasland-weiland gaat de dosering omhoog tot 125 g/ha en kan gestart worden vanaf 1 maart tot 31 oktober (maximaal 1 toepassing/jaar).

ProClova is niet selectief op rode klaver, behalve als hij 1 jaar oud is.

De voornaamste conclusie uit de proefveldwerking die Inge Mestdagh ons meegaf, is dat ProClova veilig is voor witte klaver. De dosis moet gerespecteerd worden, je moet geen schrik hebben voor de bloei van witte klaver. Deze herstelt snel na een bespuiting of een maaibeurt. Inge is blij dat er terug een oplossing is voor de onkruidbestrijding, zeker in het voorjaar, in grasland waar klaver in staat.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken