Startpagina Beurzen

Een pak innovaties op veeteeltvakbeurs Space

De Franse veeteeltvakbeurs Space verwacht midden september opnieuw bijna 100.000 bezoekers in Rennes. De uitdagingen voor de landbouw in Frankrijk lopen grotendeels gelijk met die in Vlaanderen: gestegen energiekosten, de opvolging in bedrijven en het veranderende klimaat.

Leestijd : 3 min

Omdat er verschuivingen zijn in het aantal exposanten per subsector, zal de indeling van deze vakbeurs op een aantal punten verschillen van die van 2022.

Met ruim 90.000 bezoekers en 10% niet-Franse bezoekers ging deze Franse vakbeurs vorig jaar – na de viruspandemie – opnieuw verder op zijn internationale elan. Van de afgerond 1.100 exposanten komen er dit jaar iets meer dan 30 uit ons land, al zijn er ook Belgische bedrijven die via hun importeur aanwezig zijn op deze veeteeltvakbeurs. Ook bij de bezoekers is er elk jaar een relatief grote groep Belgen aanwezig op Space.

Vorig jaar stonden het klimaat en de jonge starters in de sector centraal op de vakbeurs en dat zal ook dit jaar het geval zijn. Ook innovatie is opnieuw een van de belangrijkste topics op de beurs. De inzendingen van maar liefst 37 exposanten werden door een jury aangeduid als belangrijk genoeg om deel uit te maken van het Innov’Space-parcours op de beurs. Daarbij zijn er uiteraard een reeks nieuwe en verbeterde landbouwmachines en een aantal interessante digitale toepassingen, maar ook een paar heel praktische.

Snel verplaatsbare kippenren

Zo werd de Franse Cabi Group geselecteerd met de Cabi Air, een snel verplaatsbare kippenren. Verplaatsbare kippenstallen zien we hier in Vlaanderen al vaker opduiken. Cabi toont op Space een moduleerbare buitenloop-kippenren die tot 7,5 bij 7,5 m groot is en die beschermt tegen andere dieren (vogelgriep) en tegen de zon.

Brede ligboxen

Het Nederlandse bedrijf Cowhouse International toont op Space zijn Dreamstall. De ligplaatsen in een runderstal zijn vaak minder dan 115 cm breed, terwijl runderen breder zijn. Maak je de ligplaatsen breder, dan worden die volgens Cowhouse sneller smerig, wat meer werk betekent voor de veehouder. Bij Cowhouse kunnen de ligplaatsen 140 tot 160 cm breed zijn. Een geleidingsframe zorgt ervoor dat de koeien ‘recht’ liggen, waardoor de ligplekken schoon blijven.

Andere interessante innovaties op Space zijn de oplossing van Desialis tegen staartbijten bij varkens (een baal luzerne in een speciaal rek waar 20 biggen tot 8 weken zoet mee zijn) en de TM2 van Tract’moi. Die laatste is een soort van draagrek om vooraan of achteraan op een tractor te monteren. Het is stevig genoeg om behalve fietsen of een step ook brommers of een moto mee te nemen.

Dierenprijskampen

Geen veeteeltvakbeurs zonder prijskampen, en dus kan je op Space heel wat dieren zien. Bij de dierenprijskampen worden 550 runderen van 13 verschillende rassen gekeurd. Er zijn dit jaar prijskampen voor Holstein, Simmental en Charolais. Voorts zullen zowat 200 schapen en geiten van 11 rassen gekeurd worden.

Bovendien is er op Space opnieuw een uitgebreid randprogramma met uiteenzettingen over veeteelt en over de landbouwsector als geheel. Wie Space bezoekt, doet er goed aan om een kijkje te nemen op de website voor een overzicht van de uiteenzettingen.

Space in Rennes wordt georganiseerd van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 september 2023. Meer inlichtingen vind je op www.space.fr.

Filip Van der Linden

Lees ook in Beurzen

Meer artikelen bekijken