Startpagina Mechanisatie

Prachtige historische beleving in Panningen

Op 29 en 30 juli ging het jaarlijkse Internationaal Historisch Festival (IHF) in Panningen (NL) weer door.

Leestijd : 1 min

Zoals elk jaar biedt het festival een prachtige historische beleving met een 3.000-tal oldtimervoertuigen. Dit jaar waren de blikvangers zo mogelijk nog indrukwekkender.

Le Fardier de Cugnot

Voor het eerst was in Panningen een replica van de Fardier te bezichtigen. Dit is een op een stoommachine gebaseerde auto (stoomwagen), ontwikkeld in 1769 door de Franse uitvinder Nicolas-Joseph Cugnot. Volgens de beursorganisatie is dit het oudste, nog rijdende voertuig in de categorie ‘oldtimerbedrijfsvoertuigen’. De Cugnot staat in een museum in Frankrijk en verlaat zelden het land. Het was dus een echte blikvanger in Panningen.

Prototypes en meer

Het thema van de oldtimershow lag dit jaar bij de tractoren van Allgaier-Porsche. Dit kreeg een bijzonder goede uitwerking op het showterrein, waar er van nagenoeg ieder geproduceerd model een exemplaar aanwezig was. Deze fabrikant was ook betrokken bij de bouw van stationaire motoren voor generatoren en compressoren. De motors vonden ook toepassing in een vorkheftruck en er was een samenwerking om aanhangwagens te vermarkten.

De organisatie was er tevens in geslaagd om replica’s van prototypes die Porsche Diesel ontwikkelde, maar nooit commercialiseerde, te tonen. Deze zijn er onder de klinkende type-benamingen Senior, Brutus, Gigant en Evolution.

Prachtig om zien was ook de Porsche Diesel Junior 108K uit 1958 met opgebouwde Hassia-zaaimachine. Het geheel was in authentieke, ongerestaureerde toestand. Of zoals de fransen het zo mooi zeggen ‘dans son jus’.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Hoe de juiste grasmaaier kiezen?

Groenvoorziening De grasmaaier is niet enkel functioneel maar vaak ook een stukje emotie. Het motortype, het aantal pk's, de maaibreedte, de grootte van de opvangzak, het maaimechanisme, het zijn allemaal zaken waarmee tuinliefhebbers graag uitpakken bij collega-tuiniers.
Meer artikelen bekijken