Startpagina Groenvoorziening

Hoe de juiste grasmaaier kiezen?

De grasmaaier is niet enkel functioneel maar vaak ook een stukje emotie. Het motortype, het aantal pk's, de maaibreedte, de grootte van de opvangzak, het maaimechanisme, het zijn allemaal zaken waarmee tuinliefhebbers graag uitpakken bij collega-tuiniers.

Leestijd : 5 min

Tegenwoordig is de keuze aan grasmaaiers enorm. Heel veel producenten van tuinmateriaal proberen een graantje mee te pikken van deze lucratieve markt. Dat maakt de keuze voor de consument er niet gemakkelijker op. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we de mogelijkheden netjes op een rij.

Duwmaaiers met trommelmessen - kooimaaiers

Vroeger werd het gras kort gehouden door schapen en geiten. Siergrasvelden waren toen heel zeldzaam. Gras werd gemaaid met zeis en sikkel of bijgeknipt met grote, handgesmede tuinscharen. Dat was een tijdrovende karwei en kon enkel betaald worden door de betere burgerij.

Daar kwam verandering in toen de Engelsman Edward Baerd Budding de grasmaaier uitvond. Het principe haalde hij uit de textielindustrie, waar de geweven wollen stoffen getrimd werden door een machine met ronddraaiende messen. Budding gebruikte hetzelfde principe om een cilindermaaier van gietijzer te maken, met 3 messen die om een horizontale as draaiden als de maaier werd voortgeduwd. Het maaien gebeurde door de roterende messen en door een vast mes, waartussen het gras werd afgeknipt, net zoals bij een schaar.

De moderne, niet-gemotoriseerde duwmaaiers die nog door heel wat fabrikanten worden aangeboden, zijn moderne varianten van deze oorspronkelijke maaier. Deze machines vragen bijna geen onderhoud (enkel smering en eventueel bijslijpen van de messen), zijn zeer robuust, makkelijk op te bergen, zeer wendbaar en maken geen lawaai. Zij leveren uitstekend maairesultaten en zijn zeer geschikt voor de kleinere tuin. Ook gemonteerd op motor aangedreven machines leveren trommelmessen, de zogenaamde kooimaaiers, heel mooie maaibeelden op, omdat het gras echt wordt afgesneden. Kooimaaiers kunnen daardoor ook heel kort maaien, maar vereisen wel een effen ondergrond. Kooimaaiers zijn minder geschikt voor het maaien van langer gras.

Cirkelmaaiers

Verreweg de meeste maaiers zijn uitgerust met horizontaal draaiende messen die het gras met hoge snelheid afmaaien en het vervolgens uit de grasmaaier werpen. Ze zijn zeer geschikt voor het maaien van wat langer gras en voldoen ook beter op oneffen terrein. Ze kunnen echter het gras niet zo kort maaien als een kooimaaier (wat trouwens voor de meeste gazons toch niet wenselijk is). De cirkelmaaier is een robuuste machine die geen problemen heeft met afgevallen bladeren en kleine afgewaaide takjes.

Een aandachtspunt is wel de snijrand van het mes, die voldoende scherp moet zijn om een goede maaikwaliteit te bekomen. Een bot mes zorgt voor een slordig maairesultaat en vereist extra vermogen, en dus extra energieverbruik, om het mes door het gras te laten draaien. Controleer regelmatig of het mes nog scherp genoeg is en slijp indien nodig bij.

Mulching

Al een aantal jaar heeft iedere fabrikant ook een aantal mulchingmachines of mulchingkits in zijn gamma die op gewone cirkelmaaiers kunnen worden gemonteerd. Hierbij wordt het gemaaide gras uiterst fijn versnipperd en vervolgens, bijna onzichtbaar, in het gazon teruggeblazen. Doordat het gras fijn versnipperd is en gelijkmatig verdeeld wordt, treedt er geen vervilting van de grasmat op. In een biologisch actieve bodem wordt het gras relatief snel gecomposteerd door allerlei micro-organismen die het fijngehakte gras omzetten in voedingsstoffen die door de graswortels worden opgenomen.

De biologische bodemactiviteit in het gazon wordt verhoogd door het gebruik van organische meststoffen en het beperkt instrooien van compost in het voorjaar. Vermijd het gebruik van chemische meststoffen en pesticiden, omdat deze vaak een nadelige invloed hebben op het bodemleven. Een bijkomend voordeel van mulchen is dat je geen grasmaaisel hebt dat dient afgevoerd te worden. Het nadeel van dit systeem is dat mulchmaaien het best gebeurt in droge omstandigheden en dat langer gras moeilijker te maaien is met de mulchmaaier. Men moet dus vaker de grasmat maaien (in het groeiseizoen minimaal 1 keer per week).

Elektrisch of op benzine?

Maaiers die aangedreven worden door een elektrische motor zijn vooral geschikt voor kleinere tuinen met een gazon zonder al te veel hindernissen. Elektrische maaiers zijn meestal vrij licht en dus makkelijker te manoeuvreren, hoewel hun bewegingsvrijheid dan weer sterk wordt beperkt door het elektrische snoer en door het feit dat er steeds een stopcontact nodig is in de nabijheid van het te maaien gazon. In vergelijking met benzinemaaiers vragen ze veel minder onderhoud en starten gaat eenvoudig met de aan- en uit-knop. Bovendien zijn ze vaak goedkoper in aanschaf. Een alternatief voor het snoer is een accumaaier, die iets duurder is bij de aankoop maar werkt zonder het vervelende snoer. Zorg er wel voor dat de batterij voldoende energie heeft voor de gewenste maai-oppervlakte.

Benzinemaaiers zijn dan weer krachtiger dan elektrische maaiers en, afhankelijk van de gebruikte technologie, ook bruikbaar op een natte grasmat. Vaak is wel wat spierkracht nodig om de motor in gang te trekken. Mogelijke startproblemen kunnen vermeden worden door een machine met een elektrische starter aan te schaffen. Het aanbod aan benzine aangedreven grasmaaiers is schier onbeperkt. Dat gaat van eenvoudige duwmaaiers over de zelfrijdende modellen en de compacte zitmaaiers voor de middelgrote tuin tot de professionele zitmaaier voor grote tuinen en parken.

Robotmaaiers

Robotmaaiers zijn een waar stukje hightech in de tuin. Dergelijke maaiers zijn in staat om volledig zelfstandig het gazon kort te houden. De eerste installatie vergt wat tijd, maar daarna hoeft u zelf (bijna) niets meer te doen. De maaier rijdt automatisch kriskras over het gazon en maait op die manier het volledige gazon. Bij sommige modellen is het maaipatroon instelbaar. De meeste robotmaaiers werken met een grensdraad die langs de boorden van het gazon gelegd wordt of die ondiep ingegraven wordt. Rond grotere obstakels (bloemperken, verhoogde terrassen) kan een lus met de grensdraad aangelegd worden, zodat de robotmaaier er mooi rond maait. Bij kleinere obstakels (bomen, palen) is dit niet nodig, omdat de botssensor ervoor zorgt dat de maaier automatisch rechtsomkeer maakt en zijn maaibeurt in de andere richting voortzet.

Andere toestellen voelen zelf aan of ze zich op gras bevinden of niet vooraleer ze verder gaan met maaien. Er hoeft dan geen draad ingegraven te worden. Nog andere modellen berekenen hun route en het te maaien oppervlak via gps. Bijna alle maaiers rijden automatisch terug naar het oplaadstation als hun batterij bijna leeg is. De meeste toestellen zijn vanop afstand te bedienen via de smartphone en programmeerbaar door middel van bluetooth-verbinding. Ondertussen zijn deze maaiers al een tijdje ingeburgerd en presteren ze echt wel zoals het hoort.

Geert Brantegem

Lees ook in Groenvoorziening

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

Actueel De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.
Meer artikelen bekijken