Startpagina Mechanisatie

Nieuwe Evion-maaidorserserie bij Claas

Claas laat deze zomer voor het eerst zijn nieuwe Evion-maaidorserserie zien. Momenteel omvat deze instapreeks 3 modellen, telkens met vijfschudders.

Leestijd : 4 min

In 2019 begon Claas de vernieuwing van zijn aanbod maaidorsers met nieuwe Lexion-modellen. Later kwam daar de nieuwe Trion-serie bij. Nu vernieuwt de fabrikant zijn aanbod verder aan de onderzijde met de nieuwe Evion-serie. Deze komt als vervanging van de Avero- en Tucano-modellen. Toch mogen we niet zeggen dat de Evion-serie de letterlijke opvolger is, daar deze andere technische kenmerken heeft. Zo is het gehele aanbod echt doortastend vernieuwd.

Family Matters

De Evion-reeks is er in Classic- en Maxi-uitvoering en in Trend- of Business- configuratie. De Classic-versie is er echt om het klassieke droge graan te oogsten. De Maxi-versie biedt betere prestaties in dorsmaïs en andere gewassen.

Claas positioneert de Evion-‘instapmodellen’ als geschikte maaidorser voor boeren die zelf hun graan willen oogsten of voor loonwerkers die actief zijn op kleinere percelen. De nieuwe reeks wordt gecommuniceerd via een reclamecampagne die de slagzin ‘Family Matters’ draagt. Claas bedacht deze speciaal om de vernieuwing van de maaidorserfamilie die nu compleet herwerkt is te onderstrepen. Het bedrijf wijst zo ook op het familiebedrijf dat ze nog steeds zijn en verwijst naar de boerenfamilies waarvoor de Evion-reeks is gemaakt.

De Evion-modellen zijn uitgerust met moderne zescilinder Cummins-motoren en beschikken over het Cemis 700- bedieningsconcept. De fabrikant wil hiermee compacte machines leveren, die toch krachtig zijn, gemakkelijk en flexibel in gebruik en uiteraard duurzaam.

Modulair principe

De technologie van de Evion is gebaseerd op een modulair principe dat eerder al is toegepast bij de Lexion- en Trion-maaidorserreeksen. Het laat toe om via een gekend platform meerdere uitvoeringen te bouwen naar gelang de wens van de klant. De Evion 430 en 450 zijn zo beschikbaar in Classic- of Maxi-uitvoering, net zoals we dit eerder kenden van de legendarische Dominator-maaidorsers van Claas.

De Evion 410, 430 en 450 kunnen allen in Trend- of Business-configuratie besteld worden om de maaidorser nog verder op de individuele wensen van de klant te personaliseren.

Dorstechniek

De Evion-maaidorsers beschikken over 1 dorstrommel met een diameter van 600 mm in een 1,42 m breed invoerhuis en worden gevolgd door een kleinere afnametrommel die het stro naar de 4,4 m lange stroschudders (5 stuks) brengt. Hiermee is er een dorsoppervlakte van 0,95 m2 en een afscheidingsoppervlakte voor de graankorrels van 6,25 m2. Een hoge dorscapaciteit met excellente graankwaliteit is volgens Claas hiervan het gevolg.

Het toerental van de dorstrommel kan via de Cemis 700 boordcomputer ingesteld worden tussen 480 en 1.150 toeren per minuut voor de Classic-modellen en van 220 tot 1.150 toeren per minuut bij de Maxi-modellen. De dorskorf is in beide uitvoeringen een ‘multicrop’-versie en wordt hydraulisch fijn afgeregeld vanuit de cabine. De stroschudders kennen een nieuw ontwerp om de gewasstroom door de dorser luchtiger te maken zodat er meer secundaire graanafscheiding is én dus ook een hogere capaciteit.

Naast een overbelastingsbeveiliging op de dorskorf is er een sensor die de gewasdoorstroom ter hoogte van de stroschudders monitort en die, van zodra een blokkering zich dreigt voor te doen, de bestuurder via de boordcomputer Cemis 700 verwittigt. Optioneel is er de beschikking over de Cemos Auto Crop Flow-voorziening, die zelf de toevoer van het voorzetstuk stilzet om blokkage van de dorstrommel of het slippen van aandrijf-riemen te voorkomen.

Zeeftechniek en meer

Het ontwerp van de graanzeven is een gekende techniek van bij de Lexion en Trion. Er is een totale zeefoppervlakte van 4,8 m2 en er is standaard een graanverliesmeetsysteem. Het toerental van de ventilator kan vanuit de cabine ingesteld worden of kan automatisch gebeuren als de gebruiker kiest voor de optionele Auto Slope- functie. Deze voorziening regelt zelf de draaisnelheid van de ventilator en past dit aan naargelang bergop of bergaf wordt gereden. Een 3D-reinigingssysteem met hellingscompensatie is standaard bij de Business-uitvoering en optioneel voor de Classic-versie.

De 3 Evion-modellen hebben telkens een andere inhoud van de graantank. Dit is respectievelijk 5.600, 6.500 of 8.000 l. De losvijzel heeft een diameter van 33 cm en een debiet van 90 l per seconde.

Computersimulatie van de dorstechniek in de Evion.
Computersimulatie van de dorstechniek in de Evion. - Beeld: Claas

De strohakselaar heeft standaard 52 messen, optioneel 72 stuks. De geleidingsplaten voor het gehakselde stro zijn instelbaar om zo de werpbreedte aan te passen aan deze van het graanmaaibord. Dit kan gaan tot 6,8 m of tot de breedte van een zesrijïge maïsplukker.

Dynamic Power

De 3 Evion-modellen beschikken allen over een 6,7 l Cummins-motor die voldoet aan de Stage V-emissiestandaarden. Afhankelijk van het model levert dit zescilinderblok 204, 231 of 258 pk. Dynamic Power-management zorgt ervoor dat de motor enkel het vermogen levert dat gevraagd wordt om brandstof te besparen. Als de graantank gelost wordt, is het volle vermogen automatisch beschikbaar om de losvijzel aan te drijven.

De vermogensoverdracht van de motor naar de verschillende machinecomponenten wordt verzorgd met onderdelen die ook bij de Trion- en Lexion-maaidorsers zijn gebruikt.

Cmotion en Cemis

De ruime cabine wordt bereikt via een toegangstrap die voor transport naar voren wegdraait. De bediening weerspiegelt de vertrouwde Claas-logica met de ergonomische Cmotion multifunctionele bedieningsjoystick, heldere toetsen op de rechter armleuning en de 7-inch Cemis 700 boordcomputer met aanraakfunctie. Machinefuncties kunnen hiermee gemakkelijk gemonitord en/of ingesteld worden. Instellingen per gewastype kunnen bewaard en snel opgeroepen worden met Cemis 700. Ook het brandstofverbruik en machineprestaties worden hiermee overzichtelijk bijgehouden.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Hoe de juiste grasmaaier kiezen?

Groenvoorziening De grasmaaier is niet enkel functioneel maar vaak ook een stukje emotie. Het motortype, het aantal pk's, de maaibreedte, de grootte van de opvangzak, het maaimechanisme, het zijn allemaal zaken waarmee tuinliefhebbers graag uitpakken bij collega-tuiniers.
Meer artikelen bekijken