Startpagina Mechanisatie

Koninklijk bezoek bij Joskin

Op donderdag 5 oktober brachten Koning Filip en Koningin Mathilde een bezoek aan het Belgische familiebedrijf Joskin in Soumagne nabij Luik.

Leestijd : 2 min

Het koninklijk bezoek kadert is een ‘arrondissementbezoek’ of een bezoek waarbij het koningspaar een provincie aandoet. Ditmaal was het de beurt aan de provincie Luik, waar de firma Joskin al 55 jaar actief is in de landbouw.

Familiebedrijf

Victor Joskin legde in 1968, toen nog als loonwerker, de basis tot wat de firma vandaag is uitgegroeid. In 1973 kwam er na het loonwerk ook de verkoop en herstelling van landbouwmachines bij. Een jaar later gevolgd door de invoer van machines. In 1984 werd vervolgens de eerste mengmesttank geproduceerd.

Ons vorstenpaar werd verwelkomd door Victor Joskin, officiëlen van de gemeente en de provincie en uiteraard ook door zijn familie met inbegrip van kinderen en kleinkinderen. Alvorens een bezoek aan de productiefaciliteiten te brengen gingen de Koning en Koningin in gesprek met de familie. Ze stelden vragen over de geschiedenis van het bedrijf maar ook over het ondernemerschap en de technologische ontwikkelingen die Joskin realiseerde. Koningin Mathilde uitte tevens haar interesse over de sociale aspecten en het omgaan met personeel. De Koning bleek veel interesse in de techniek te tonen. Ook tijdens het fabrieksbezoek ging zijn aandacht en vragen deze richting uit.

Technologische interesse

Een bijzondere interesse had de Koning voor de joystick die Joskin zelf ontwikkelde om bijvoorbeeld de functies van een drijfmesttank te bedienen. In de R&D-afdeling liet de fabrikant zien, hoe ze van prototype naar eindproduct gingen.

Na het fabrieksbezoek, kon onze Koning die joystick ook in de praktijk proberen. Hij nam hiervoor plaats in een tractorcabine, waar de joystick in gemonteerd stond. Zo kon hij de zuigarm en injecteur van een aangekoppelde Xtrem2 drijfmesttank bedienen.

In een tractorcabine maakte Koning Filip kennis met de Joskin bedieningsjoystick.
In een tractorcabine maakte Koning Filip kennis met de Joskin bedieningsjoystick. - Foto: TD

Economisch en sociale insteek

Het koningspaar ging vervolgens nog gewillig op de foto met de familie en de werknemers van Joskin alvorens hun bezoek aan de provincie Luik verder te zetten. Na een ‘economisch’ bezoek aan de firma Joskin, stond er voor hen nog een ‘sociaal’ luik op de agenda en reisden ze door naar vzw SUSA in Blégny. Dit is een voorziening die gespecialiseerd is in de begeleiding van zowel kinderen als volwassenen met autisme.

Na afloop van het bezoek gaf Didier Joskin ons te kennen dat de Koning vlot vragen stelde en heel geïnteresseerd was in techniek. De volledige geschiedenis en het productgamma is gezien het korte tijdsbestek niet toegelicht.

Wel hebben ze ook de importactiviteiten, die ondergebracht zijn bij DistriTech, aangehaald om aan te tonen dat Joskin niet enkel staat voor productie.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken