Startpagina Mechanisatie

Agritechnica opent weldra opnieuw zijn deuren

Midden november verwelkomen tijdens de Duitse landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica opnieuw meer dan 2.600 exposanten jou op een beursterrein van 40 ha.

Leestijd : 3 min

Zonder twijfel blijft Agritechnica het mekka voor landbouwinnovatie, dat zowel fabrikanten als bezoekers aantrekt die op zoek zijn naar nieuwe technische oplossingen voor hun landbouwbedrijven.

Agritechnica vindt doorgaans plaats in de onpare jaren. De editie van 2021 werd echter verschoven naar 2022 maar werd dan uiteindelijk geannuleerd omwille van de Covid-19-crisis. Dat wil dus zeggen dat de laatste beurseditie in 2019 doorging. Daardoor zijn de verwachtingen voor de komende editie hooggespannen.

Maar liefst 23 beurshallen op het ‘tentoonstellingspark van Hannover’ ontvangen binnenkort de 19de editie van deze landbouwmechanisatiebeurs, die georganiseerd wordt door de Duitse landbouworganisatie DLG. Ditmaal is gekozen voor het thema ‘Green productivity’, vrij naar het Nederlands vertaald: groene productie. De beurs wil hiermee beantwoorden aan de verwachtingen van de maatschappij inzake voedselveiligheid, klimaatverandering, biodiversiteit en uitdagingen inzake ons leefmilieu. Het beursthema staat centraal tijdens conferenties, rondetafelgesprekken en geleide beursbezoeken.

Talrijke themazones

De beurs maakt opnieuw een indeling in technische thema’s om de verplaatsingen van de bezoeker over de 23 expohallen op het beursterrein te vergemakkelijken. Enkele speciale themazones worden opnieuw ingericht en meerdere nieuwigheden zijn te ontdekken.

Tractormerken worden hoofdzakelijk verzameld in hal 8 en zijn niet meer op de buitenzone te vinden. Deze wordt volledig voorbehouden voor bosbouwmateriaal. Een nieuwe buitenzone wordt dit jaar voor de eerste maal ingericht, namelijk de zone ‘Live Area Smart Farming’. Deze wordt ingericht om demonstraties met nieuwe precisielandbouwtechnieken te houden.

Nog een nieuwe zone is de ‘Drive Experience’, ingericht aan de achterzijde van hal 27. Deze ruimte laat toe om materiaal voorzien van ‘nieuwe aandrijfvormen’ op een bescheiden circuit te testen.

In hal 24 wordt de ‘Inhouse Farming’- ruimte gecreëerd om de landbouw te herbekijken in zijn geheel, en dit rekening houdend met klimaatverandering, efficiëntie van inputmiddelen in verhouding tot de productie en met precisielandbouw.

De DLG plaatst dit onderwerp nog meer in de spotlights in hal 9. Daar worden meerdere oplossingen gepresenteerd die als doel hebben om de efficiëntie van landbouwbedrijven te verhogen en de link wordt gelegd met administratieve verplichtingen. Het programma wordt vervolledigd door demo’s over data-uitwisseling.

Robots, drones, autonome voertuigen, alternatieve aandrijfvormen, precisielandbouw:  het zijn allemaal onderwerpen die de innovatie binnen de landbouwmechanisatie aantonen  en die ook ditmaal aan bod komen op Agritechnica.
Robots, drones, autonome voertuigen, alternatieve aandrijfvormen, precisielandbouw: het zijn allemaal onderwerpen die de innovatie binnen de landbouwmechanisatie aantonen en die ook ditmaal aan bod komen op Agritechnica. - Foto: TD

Onderdelen en start-ups

In de buurt van hal 11 wordt ruimte geboden aan de zone ‘AgriFood Start-Up’. Hier hebben start-ups de mogelijkheid om hun producten en ideeën te presenteren.

Een klassieker op Agritechnica is het platform ‘Systems & Components’ in de beurshallen 15, 16 en 17. Zij worden ingenomen door ongeveer 800 exposanten die onderdelen, systemen, modules, toebehoren en andere oplossingen presenteren op het vlak van hydraulica, mechanica en elektronica.

Tot slot wordt er een ‘Farming Simulator League’ georganiseerd, waarbij verschillende teams het tegen elkaar opnemen. Voor de gelegenheid staat er een ‘digitale’ balenstapelopdracht open voor alle bezoekers. Hier kan je je vaardigheden laten zien en andere bezoekers uitdagen. Dagelijks vallen er hiermee prijzen te winnen.

Amper verschuivingen op beursvloer

Meer dan 2.600 exposanten uit 54 verschillende landen nemen deel aan Agritechnica 2023. Dat is nogmaals het bewijs van het internationale karakter van deze landbouwmechanisatiebeurs. Bij de verdeling van de exposanten over de verschillende beurshallen zijn maar weinig wijzigingen te melden. Tractorfabrikanten zijn aanwezig in de hallen 3, 4, 5, 6, 7, 9, 13 en 30. Maaidorsers zijn dan weer voornamelijk in de hallen 3, 4, 13 en 20 terug te vinden.

Veldhakselaars en andere oogstmachines zijn te bewonderen in de hallen 13, 20, 25 en 27. Hooibouwmateriaal is geëxposeerd in hallen 13, 25 en 27.

Beurshallen 5, 9, 11 en 12 bieden ruimte aan zaaimachines en werktuigen voor bodembewerking. Bemestingstechniek staat verdeeld over 3 hallen: hal 22 en 23 voor de organische bemesting, hal 9 voor de minerale bemesting en hal 9 en 21 tonen dan weer voornamelijk spuittoestellen.

Verschillende hallen tonen materiaal voor mechanische onkruidbestrijding. Het toont aan dat dit domein binnen de landbouwmechanisatie een groeiende interesse kent en meerdere fabrikanten herbergt. Zij zijn terug te vinden in hallen 5, 9, 11, 12, 13, 21 en 27.

Transportmateriaal staat in hal 4. Een beetje verder in hal 6 en 9 staan de fabrikanten van wielladers. Fabrikanten van banden en velgen zijn gegroepeerd in hal 4, 7 en 20. Gereedschap en uitrusting voor de werkplaats vinden we terug in hal 2.

We vermelden reeds dat bosbouwmateriaal een plek in de buitenzone krijgt, maar ook in hal 26, waar tevens materiaal voor het onderhoud van groenzones en het landschap staat.

Vermelden we tot slot nog dat hal 21 wordt ingevuld met voermengwagens en landbouwrobots.

Niet minder dan 218 nieuwigheden werden voorgelegd aan de Duitse landbouworganisatie DLG, om een innovatieprijs toegekend te krijgen. Daarvan is enkel New Holland beloond met een gouden medaille, naast 17 zilveren medailles.

Voor meer info verwijzen we je door naar www.agritechnica.com.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken