Startpagina Agribex

Wij zijn tevreden over de aankoop van onze pocketvergister

Marc Coemans baat samen met zijn vrouw Mariëlle en dochters Lieze en Laura een melkveebedrijf uit in Jesseren. Toen ze 7 jaar geleden een nieuwe stal zetten, pasten ze die meteen aan voor het gebruik van een biogasinstallatie. Zo wordt met de mest van 120 melkkoeien energie en warmte voor het bedrijf opgewekt.

Leestijd : 5 min

Marc en Mariëlle wonen op een vierkantshoeve. Daar molken ze hun koeien tot 7 jaar geleden nog in een bindstal. Ze vonden het tijd geworden voor een nieuwe stal, en die kreeg plaats aan de overkant van de straat. Omdat opvolging verzekerd was, maakten ze die stal meteen ‘toekomstproof’ door te investeren in een biogasinstallatie (of pocketvergister) van Biolectric.

Stalsystemen vergeleken

“Toen we de plannen voor deze stal maakten, was vooral ik voorstander van het installeren van een pocketvergister”, zegt Marc. “Mijn vrouw en dochters hadden daar hun bedenkingen bij, maar ik besloot om de stap toch te wagen. Ik wilde namelijk graag iets doen met de energie die uit de mest van onze koeien te halen viel. We hadden bij de nieuwe stal ook nog geen elektriciteitsvoorzieningen, dus het zou ideaal zijn om meteen een vergister te installeren als we die in gebruik namen.”

“We gingen eerst kijken op andere bedrijven die ongeveer dezelfde stal hadden staan met daarbij een pocketvergister en vroegen die landbouwers naar hun ervaringen”, legt Marc uit. “Zij waren daar tevreden over. Toen besloot ik om met Biolectric in zee te gaan. We kozen voor de installatie die het beste aansloot bij ons bedrijf, en pasten het hele plan van onze stal daaraan aan. De 4 loopgangen hebben vaste vloeren die door een mestschuif gereinigd worden, waarna de mest achteraan de stal in een put valt. Van daaruit wordt de mest naar de pocketvergister gepompt.”

Duurzame energie uit mest

”In onze pocketvergister wordt de mest volautomatisch verwarmd en geroerd, waardoor we broeikasgassen omzetten in elektriciteit en warmte. De installatie genereert continu energie, zowel overdag als 's nachts.

“In het begin, na de opstart van onze pocketvergister eind 2016, was het even zoeken voor ons en voor Biolectric, maar sinds we een onderhoudscontract hebben afgesloten, loopt alles vlot. Het systeem werkt grotendeels automatisch en vergt slechts een minimale tijdsinvestering van onze kant. Via een app krijgen we alle informatie die we nodig hebben om onze vergister goed te laten functioneren. De keuze voor duurzame energie heeft ons voldoening gebracht en we zijn tevreden met deze beslissing.”

Een echt familiebedrijf

“Mijn dochter Lieze zou later graag het bedrijf overnemen, samen met haar verloofde Jef, en dat geeft natuurlijk een goed gevoel. Daardoor kunnen we ook investeren in de toekomst van dit bedrijf. Moest ik geen zekerheid hebben over een opvolger, dan zou deze stal veel eenvoudiger opgebouwd zijn. Laura helpt ook wanneer ze kan, net zoals haar vriend Stijn. Laura helpt vooral bij de kalveren, en Stijn als we werk hebben met een hoogtewerker of dergelijke, maar zij hebben geen interesse in een overname.

Voor de inrichting van de nieuwe stal zijn we met z’n allen aan tafel gaan zitten. Het geeft een heel goed gevoel om met heel het gezin aan dit bedrijf te werken. Mijn vrouw Mariëlle werkt halftijds buitenshuis en zorgt verder vooral voor het jongvee. Mijn dochter Lieze werkt ook halftijds buitenshuis, en werkt halftijds op het bedrijf. Zij helpt ’s avonds met melken, verzorgt het jongvee en doet samen met mijn vrouw de boekhouding en het denkwerk over de boerderij. Laura helpt wanneer ze kan, en Jef zorgt ervoor dat de ligbedden ‘s avonds op orde zijn.

Jef heeft een tijd geleden een cursus gevolgd om zelf de koeien te insemineren en dat geeft nu duidelijk betere resultaten. Vroeger kwam iemand van een externe firma de koeien insemineren, maar dat ging niet altijd op het ideale moment. We hebben bij de bouw van de stal geïnvesteerd in stappentellers, waardoor we wel het perfecte moment kunnen afwachten, al is dat ’s nachts, in het weekend of op feestdagen. Daardoor is de kans op slagen nu veel groter”, zegt Marc opgetogen.

Ingezet op melkvee

“Toen we de koeien verhuisden naar de nieuwe stal, gingen we geleidelijk aan van 35 naar 120 melkkoeien. In het verleden hadden we ook varkens en Belgisch witblauwe runderen, maar die zijn al een tijdje weg. We besloten om volop in te zetten op melkvee.

In de nieuwe stal hebben we niet enkel ingezet op duurzaamheid, maar ook op welzijn. Onze koeien gingen van een bindstal op roosters naar waterbedden. De stal werd uitgerust met ventilatoren, verneveling en automatische windzeilen. We hebben gekozen voor driedubbele lichtdoorlatende golfplaten die in de zomer de warmte heel goed tegenhouden, en natuurlijk mogen massageborstels niet ontbreken.

De poorten zijn van glas, zodat er zoveel mogelijk daglicht binnenkomt, en bij het ondergaan van de zon gaan de lichten ook vanzelf aan, en bij het opkomen van de zon gaan die uit.

Vroeger gingen de koeien nog 7 maanden per jaar buiten, maar dat is nu niet meer het geval. Daarom vonden we het een prioriteit om in te zetten op hun welzijn in de stal. Ik denk dat dat wel gelukt is.

Verder kozen we als melksysteem voor een melkput 2x10 zij aan zij. Dat is al een hele vooruitgang voor ons. ’s Avonds melk ik samen met mijn dochter. Toen we aan het verbouwen waren, spraken mijn vrouw en ik wel eens over op weekend gaan, maar dat is voorlopig nog niet gebeurd. Ik doe mijn job te graag. Nog nooit heb ik een melkbeurt gemist, en ik ben ondertussen toch 57 jaar.”

Aanvraag voor nieuwe jongveestal

“Nu hopen we nog een nieuwe jongveestal te kunnen bouwen om ook het jongvee te verhuizen”, gaat Marc verder. “Momenteel zitten die dieren nog bij de vierkantshoeve op stro. Dat maakt het moeilijk om hen later gewend te maken aan boxen met waterbedden. In de nieuwe stal zal het jongvee ook op waterbedden kunnen rusten. Het is enkel nog wachten op een vergunning, maar aangezien we het aantal dieren niet vermeerderen, denk ik dat dat wel moet lukken.”

Klasbezoeken

“Mariëlle en Lieze ontvangen regelmatig klassen van verschillende lagere scholen op de boerderij. We vinden het belangrijk om de kinderen uit ons dorp en daarbuiten te laten zien wat er gebeurt op een landbouwbedrijf. Velen van hen weten niet dat melk van een koe komt. Ze denken dat de supermarkt dat maakt.

Als ze hier zijn, proberen we de dag zo interactief mogelijk te maken. De kinderen mogen verse afgekookte melk drinken, en ze worden verwend met een ijsje of warme chocomelk. Ze mogen de koeien eten geven, en ze mogen zelfs een echte koe melken.

We hebben enkele heel tamme en brave koeien, die we dan in de melkput zetten, waarna ze allemaal eens mogen proberen te melken. In het begin durft niemand, maar als het gelukt is bij één kindje, wil iedereen proberen. Aan het eind van de dag horen we vaak dat de kinderen niet meer naar huis willen, en dat geeft natuurlijk veel voldoening. Die kinderen zijn de consumenten van morgen, en moeten weten waar hun voedsel vandaan komt.

Met ons bedrijf willen we dus op meerdere manieren aan de toekomst werken, en we hopen daar met ons gezin de komende jaren nog alle kansen toe te krijgen”, besluit Marc.

Sanne Nuyts

Lees ook in Agribex

Smart Farming in de kijker op Agribex

Agribex 2018 wordt het jaar van de data in de landbouw. Agribex besteedde daarom de nodige aandacht aan hoe de landbouwer precisielandbouw kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. Er werd een thema-eiland opgericht en ook het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO focusten op de technologie.
Meer artikelen bekijken