Startpagina Agribex

Vele cadeautjes en verkiezing van vrouwvriendelijkste tractor

Op 7 december werden vrouwen extra in de kijker gezet tijdens de Ladies’ Day op Agribex. Vele standhouders voorzagen die dag kleine attenties van roosjes en pralines tot roze champagne. Ook werd de vrouwvriendelijkste tractor verkozen.

Leestijd : 4 min

Donderdag 7 december stond op Agribex in het teken van de vrouw, want hoewel de landbouwsector een mannelijk imago heeft, zijn er ook zeer veel vrouwen in actief. In België zijn dat er zo’n 20.000.

In Vlaanderen is ongeveer 11 % van de bedrijfsleiders van land- en tuinbouwbedrijven een vrouw. De tractor is een cruciaal werktuig op de landbouwbedrijven. Maar zijn tractoren ook gemaakt voor vrouwelijke bestuurders? Dat gingen 7 bekende vrouwen uit de Belgische landbouwsector na. Ze vormden een jury die tijdens de Ladies’ Day op Agribex op zoek gingen naar de meest vrouwvriendelijke trekker. Alle aangeschreven importeurs nomineerden 1 of 2 trekkers, 22 trekkers in totaal werden beoordeeld op ergonomie, uitstraling en praktische elementen.

Categorie minder dan 150 pk

In de categorie minder dan 150 pk werd de New Holland T5.140 verkozen tot meest vrouwvriendelijke trekker.

“De uitslag was redelijk unaniem”, vertelt Lies Sampers, de Strafste boerin van Vlaanderen. De tractor wint terecht de prijs omwille van het ruime zicht naar boven en de lichtinval in de cabine, die ook ruim is voor het formaat van de trekker. In de cabine is ook ruimte voor een kindercarrier. De bediening van de New Holland is eenvoudig en gemakkelijk bereikbaar. De trekker heeft een mooie afwerking met kleuraccenten, iets wat ons ook kon bekoren.

Mijn man en ik zijn zelf op zoek naar een nieuwe tractor en dan is het natuurlijk wel handig dat ik hier elke deelnemende tractor eens goed kon bekijken. Ik rijd zelf ook met de tractor op ons bedrijf, dus het is even belangrijk voor mij dat het aangenaam rijden is met de tractor, als voor mijn man.

Momenteel mag ik dankzij mijn winst als Strafste Boerin van Vlaanderen een jaar lang met de New Holland T5.145 rijden. Die leunt daar erg bij aan.”

“Wij zijn zeer vereerd dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen”, klinkt het bij New Holland. Ieder merk mocht 2 tractoren doorgeven, en lichte en een zware. Wij kozen ervoor om de T5.140 en de T7.300 in te schrijven. Al onze tractoren zijn redelijk vrouwvriendelijk, want de lay-out overal ongeveer hetzelfde. Als je met de ene kan rijden, kan je dat met de andere ook.

In de categorie < 150 pk werd de New Holland T5.140 verkozen tot meest vrouwvriendelijke trekker.
In de categorie < 150 pk werd de New Holland T5.140 verkozen tot meest vrouwvriendelijke trekker. - Foto: SN

Categorie meer dan 150 pk

Bij de trekkers meer dan 150 pk werd de Fendt 728 de winnaar.

“Ik was vooral fan van de lagere en aangename opstap aan de tractor”, vertelt Mieke Verniest, de laatste ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen’. “Ik ben een paar maanden geleden geopereerd aan mijn knie, dus voor mij was het belangrijk dat de opstap laag was. De Fendt scoorde volgens ons goed op ergonomie, met een aangename armleuning en vlot bereikbare bedieningselementen die gegroepeerd zijn volgens functie. De cabine kende een gemakkelijke instap en heeft een goed zicht achteruit. De ruime cabine biedt dan weer plaats voor een kinderzitje, wat handig is voor jonge boeren en boerinnen, en er zit ook een grote koelbox in.”

Wij zijn zeer vereerd dat onze tractor als winnaar verkozen werd uit zo’n sterke groep tractoren”, klinkt het bij Fendt.“ Dit is één van onze meest recente tractoren die gelanceerd is. Op het vlak van vrouwvriendelijkheid voldeed hij naar onze mening aan heel wat eisen, vooral op gebied van ruimte en comfort. De stoel is uitgerust met rugmassage, wat altijd leuk meegenomen is, en de cabine wordt gemakkelijk verwarmd en gekoeld. Het totaalpakket van deze tractor is onverslaanbaar. Wij vinden het ook echt fijn dat de vrouwen op Agribex extra in de kijker worden gezet. Dat blijft belangrijk, want de rol van de vrouw op een landbouwbedrijf is niet te onderschatten.

Het idee voor het organiseren van een Ladies’ Day op Agribex ontstond 4 jaar geleden en werd dan verder uitgewerkt door Fedagrim, Women in Ag Magazine en Hectares.

“Als organisatie vinden wij, net als vele andere actoren in de sector, dat er onvoldoende besef en respect is voor al het werk dat vrouwen verzetten in onze land- en tuinbouwsector. Door de meest vrouwvriendelijke tractor te verkiezen willen we op een speelse manier constructeurs er aan herinneren dat niet enkel mannen met trekkers rijden, vertelt mede-organisator Gracienne Geenens (Fedagrim). Tijdens de afgelopen edities namen we de vrouwendag op Agribex redelijk serieus. Nu mag het al eens iets losser. De afgelopen jaren zijn al zwaar genoeg geweest voor de landbouwsector.”

Onaangepast werkmateriaal

Het idee voor de ludieke tractorwedstrijd kwam van Kim Schoukens, hoofdredactrice van Women in Ag Magazine: “Tijdens gesprekken met boerinnen hoor ik geregeld verzuchtingen over onaangepast werkmateriaal, kledij en dergelijke meer. Ook tractoren worden ontworpen vanuit mannelijk standpunt. Denk maar aan de vormgeving van bedieningshendels of instelmogelijkheden van de bestuurderszetel. Met deze wedstrijd willen we op een ludieke manier aangeven dat vrouwen ook hun plaats in de sector hebben. We verwachten geen make-up spiegels of roze details in de cabine, maar voor een aantal zaken kan zeker rekening gehouden worden met vrouwelijke input.”

“Het is heel leuk dat het werk van de vrouw op een landbouwbedrijf nog eens in de kijker wordt gezet met een vrouwendag op Agribex. Ook voor vrouwen is de beurs vaak een ontspannen dagje weg, een ontmoetingsmoment, en het is heel leuk om dan hier en daar een extra presentje te krijgen”, besluit Lies Sampers nog.

Sanne Nuyts

Lees ook in Agribex

Smart Farming in de kijker op Agribex

Agribex 2018 wordt het jaar van de data in de landbouw. Agribex besteedde daarom de nodige aandacht aan hoe de landbouwer precisielandbouw kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. Er werd een thema-eiland opgericht en ook het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO focusten op de technologie.
Meer artikelen bekijken