Startpagina Actueel

‘‘Tijd voor gezond boerenverstand ”

Landbouwleven blikt met Bart Dickens, voorzitter Farmers Defence Force Belgium, terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 2 min

Hoe heb je 2023 beleefd?

Het einde van – alweer – een jaar vol onzekerheid over de toekomst van de landbouw, komt heel dichtbij. Die onzekerheid is ook de reden dat Farmers Defence Force Belgium is ontstaan. Wat begon als een groepje gelijkgestemde mensen uit de agrarische sector, is uiteindelijk uitgegroeid tot een echte organisatie die de landbouw een stem wil geven en die ijvert voor een eerlijke behandeling van landbouwers. Die eerlijke behandeling is in het nieuwe decreet ver zoek. Wij geven echter nog niet op en zullen blijven strijden om dit onrecht te voorkomen.

Wat hoop je voor 2024?

FDF heeft genoeg van bepaalde politici die veel beloven maar uiteindelijk weinig doen en de weg van het grote geld kiezen. Hopelijk krijgen zij bij de volgende verkiezingen daarvoor de rekening gepresenteerd. Het beleid moet duidelijk anders. Het is tijd dat er weer gezond boerenverstand gebruikt wordt in de politiek, tijd dat men onze welvaart, onze economie, onze voedselvoorziening en voedselveiligheid niet op het spel zet door groene waanzin en graaiende politici. Het is tijd dat er een einde komt aan de ongelijkheid en aan het gebrek aan rechtszekerheid dat enkel het gevolg is van onze falende overheid. Laten we hopen dat we deze ramp nog kunnen voorkomen. Want dat zou het daadwerkelijk zijn, een ramp: familiebedrijven die verdwijnen, gezinnen die met een grote schuldenberg en veel verdriet achterblijven, jonge mensen die hun toekomstplannen in rook zien opgaan, vele mensen die hun job kwijtraken. Onze kinderen die geen enkele voeling meer zullen hebben met de landbouw en die niet eens zullen weten hoe voedsel geproduceerd wordt, die nooit een koe of varken in levende lijve zullen zien. FDF wil de landbouw in Belgie niet zien verdwijnen, maar de landbouw terug dichter naar de mensen laten komen, zodat mensen met eigen ogen kunnen zien en kunnen ervaren hoe kwalitatief voedsel wordt geproduceerd. Ondanks de donkere wolk die nog steeds boven onze landbouw hangt, wil ik iedereen toch fijne feestdagen toewensen. Even de zorgen vergeten en met familie en vrienden genieten van de gezelligheid. In 2024 gaat onze strijd gewoon verder. Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Want de boer… die ploegde voort.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken