Startpagina Akkerbouw

Januari was klimatologisch een doorsneemaand

De maand januari was klimatologisch uiteindelijk een doorsneemaand. In referentiepunt Ukkel noteerde het KMI geen echte uitschieters, aldus het klimatologisch overzicht van het weerinstituut.

Leestijd : 1 min

Januari begon heel regenachtig. De eerste decade (1-10 januari) was met 58,3 mm neerslag de op 2 na natste eerste decade van de huidige referentieperiode (vanaf 1991). Uiteindelijk viel er in de hele maand 88 mm neerslag, iets meer dan normaal (75,5 mm). Elders viel er wel veel meer neerslag. In de Kempen viel 125 % van de normale hoeveelheid neerslag.

Opmerkelijke sneeuwval

Opmerkelijk was de sneeuwval. In Ukkel viel de voorbije maand 4 dagen neerslag geheel of gedeeltelijk als sneeuw. Dat zorgde voor een sneeuwdek van 15 tot en met 21 januari. De maximale dikte bedroeg 11 cm op 18 januari. Nationaal viel enkel in het noordwesten van het land weinig of geen sneeuw. Gezien de grote geografische spreiding en de sneeuwdikte, beleefde België op 17 januari de zwaarste sneeuwval sinds 12 maart 2013, luidt het.

De temperaturen varieerden in Ukkel tussen -6,8°C (10 januari) en 13,2°C (24 januari). Voor het eerst sinds februari 2021 werden winterse dagen (maximumtemperaturen onder 0 graden) opgetekend. Ukkel kende er 4.

Lokale tornado

De laagste minimumtemperatuur werd op 21 januari in Elsenborn (-15,5°C) geregistreerd. Op 28 januari steeg het kwik tot 16,1 °C in Plombières. Door een aantal zeer zonnige dagen, scheen de zon in Ukkel meer dan gemiddeld: 72u44, tegen normaal 59u04.

De gemiddelde windsnelheid voor Ukkel bedroeg 4,3 m/s (normaal 4,1 m/s). In Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) en Putte passeerde op 3 januari een tornado die lokaal zeer veel schade veroorzaakte.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken