Startpagina Actueel

Boeren protesteren tegen natuurbeheerplannen

Landbouwers uit de regio Geel en Kasterlee gaan op 5 maart actie voeren tegen het nieuwe natuurbeheerplan voor het Breeven op de grens van die 2 gemeenten. Boerenbond klaagt aan dat zowat 300 ha landbouwgebied in het plan is opgenomen en dat Natuurpunt daar op termijn bos van wil maken. Boerenbond organiseert op dezelfde dag ook een actie tegen natuurbeheerplannen in Hasselt.

Leestijd : 4 min

De timing van het nieuwe natuurbeheerplan voor het Breeven dat voor openbaar onderzoek voorligt, is volgens de boeren wel erg slecht gekozen, na de vele boerenprotesten van de voorbije weken.

De Vlaamse regering engageerde zich onlangs ook om voorlopig geen landbouwgrond meer aan te kopen. "Sinds die afspraak werden nog verschillende nieuwe natuurbeheerplannen ingediend", klinkt het bij de groep Kempense landbouwers. "Afgelopen week nog eentje voor de IJzer- en Handzamevallei. Deze week kwamen ook de plannen van Natuurpunt voor het domein Breeven op de grens van Geel en Kasterlee naar boven."

Onaanvaardbaar

De landbouwers vinden het onaanvaardbaar dat Natuurpunt van het Breeven een natuurreservaat wil maken en er kwetsbare habitattypen wil introduceren. Dat kan op langere termijn grote gevolgen hebben voor de landbouw in de streek, vrezen ze, en er een tweede ‘Turnhouts Vennengebied’ van maken.

Het Breeven is een bosrijk gebied omgeven door landbouwgronden. Oorspronkelijk was er moerassige natuur te vinden, maar in de 18de en 19de eeuw werd die gedempt. Natuurpunt had al een deel van het gebied in handen en kocht in 2022 nog eens 143 ha aan, onder meer om het te kunnen verbinden met andere natuurgebieden.

Natuurpunt wil de natuurwaarde ervan verhogen en het gebied weer vernatten. De protesterende boeren en Boerenbond zullen op dinsdag 5 maart hun bezwaren symbolisch overhandigen aan de burgemeesters van Geel en Kasterlee: Vera Celis (N-VA) en Ward Kennis (CD&V). Dat gebeurt om 9.30 u aan het kruispunt Netevallei en Kastelsedijk in Kasterlee.

Protest in Hasselt

Nog op dinsdag 5 maart gaan landbouwers bezwaren indienen bij ANB in Hasselt, tegen het natuurbeheerplan Centraal Haspengouw. Tot en met 7 maart loopt er een openbaar onderzoek omtrent dit natuurbeheerplan van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Via het voorstel van globaal kader komt volgens Boerenbond 1.260 ha landbouwgebied onder druk te staan in Diepenbeek, Hoeselt, Kortessem, Wellen, Borgloon, Tongeren, Heers en Sint-Truiden.

"Van een openbaar onderzoek mag je verwachten, zeker als het gaat om grote oppervlaktes, dat de bevolking, en zeker de betrokkenen, hierover goed geïnformeerd worden. Bij een natuurbeheerplan is dat echter niet het geval. In bepaalde gevallen wordt er een informatiebord of melding in de media gedaan, maar over het algemeen verschijnen deze mededelingen enkel op de website van ANB. Wie hierrond een bemerking wil indienen, krijgt hierop geen individueel antwoord. Ook een beroepsprocedure is niet voorzien", zegt Boerenbond in een mededeling.

Globaal kader landbouw

Het beheerplangebied centraal Haspengouw bestaat uit 14 deelgebieden en heeft een oppervlakte van zowat 640 ha verspreid over meerdere gemeenten. In een natuurbeheerplan is er ook sprake van een globaal kader. Dit kan opgesteld worden voor een ruimer gebied dan de in het natuurbeheerplan effectief deelnemende percelen. “In het voorliggende natuurbeheerplan in Haspengouw is het globaal kader maar liefst 1.690 ha groot. 1.260 ha hiervan ligt in landbouwgebied”, zegt Heidi Pinxten, regioconsulent Zuid-Limburg bij Boerenbond. “Dat is dubbel zoveel als de oppervlakte van het plangebied. Terreinbeherende organisaties krijgen bij aankoop van gronden in dit globaal kader tot 90% subsidies. Ook individuele woonhuizen zijn hierin opgenomen, net als huiskavels en bedrijfszetels. Dat zo’n globaal kader een grote druk legt is dus duidelijk.”

Over ruilverkavelingen en akkoorden

Nauwelijks 14 dagen geleden werd een akkoord gesloten tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties. Hierbij engageerde de Vlaamse regering zich ertoe om voortaan geen gronden meer te kopen in herbestemd agrarisch gebied (HAG) en tot 1 oktober ook geen gronden meer in agrarisch gebied, mits enkele uitzonderingen. Boerenbond stelt echter vast dat ANB in het globaal kader van dit natuurbeheerplan meer dan 100 ha HAG heeft opgenomen.

Recent vonden in Haspengouw 2 ruilverkavelingen plaats: Vliermaalroot en Jesseren. Je zou er dus mogen vanuit gaan dat deze gebieden klaar zijn voor de toekomst. Waarom worden dan herverkavelde landbouwpercelen mee opgenomen in het globaal kader?

Minder bos

Een natuurbeheerplan zorgt ervoor dat het beheer van bos en natuur zo georganiseerd wordt dat de biodiversiteit alle kansen krijgt. Het natuurbeheerplan Centraal Haspengouw is een plan type 4. Type 4 staat synoniem voor ‘natuurreservaat’. Het centrale idee van een natuurbeheerplan is dat het de juiste informatie bevat om het beheer voor een terrein te onderbouwen en concreet uit te werken.

Zo legt ANB in het natuurbeheerplan Centraal Haspengouw uit dat ze 41,01 ha bos gaat kappen en 21,72 ha bos gaat bijplanten, wat leidt tot een negatieve bosbalans van -19,29 ha. Deze opvallende keuze van ANB mag er echter niet toe leiden dat de Vlaamse overheid deze bosbalans ergens anders in agrarisch gebied terug in evenwicht wil brengen.

Landbouwers voeren actie

Dinsdag 5 maart gaan de landbouwers hun bezwaar indienen bij ANB in Hasselt (Koningin Astridlaan 50). Zij vertrekken in tractorenkolonne om 9.30 uur in Veulen Heers (Bredeweg 1) en zullen rond 11 uur aankomen in Hasselt.

Vorige week donderdag was er al een gelijkaardige actie in Brugge.

Belga/Boerenbond

Lees ook in Actueel

Stikstof werpt schaduw op Vlaamse fabrieken Danone

Bedrijfsnieuws Vlaams minister-president Jan Jambon heeft woensdag 24 april tijdens de industriemissie in Frankrijk een bezoek gebracht aan het onderzoeks- en innovatiecentrum van Danone in Parijs. Innovatieve investeringen bij de Vlaamse melkproducenten voor Danone dreigen in het water te vallen door de stikstofproblematiek, zegt het bedrijf.
Meer artikelen bekijken