Startpagina Actueel

Europees akkoord over het reduceren van verpakkingsafval

De onderhandelaars van het Europese Parlement en de EU-lidstaten hebben op 4 maart een akkoord bereikt over het reduceren van verpakkingsafval. Meer verpakkingenmoeten recycleerbaar worden en bepaalde wegwerpverpakkingen zoals die van verse groenten en fruit worden verboden tegen 2030. Het doel is om het verpakkingsafval in de EU tegen 2040 met minstens 15% te reduceren in vergelijking met 2018.

Leestijd : 2 min

In december vorig jaar bereikten de Europese milieuministers al een akkoord over een wet die het verpakkingsafval in Europa moet verminderen.

Na het akkoord van 4 maart moeten zowel de EU-lidstaten als het Europese Parlement het wetsvoorstel nog goedkeuren. Volgens het akkoord moeten verpakkingen vanaf 2030 recycleerbaar zijn en wordt wegwerpplastic verboden in de horeca. Horecazaken moeten bovendien toelaten dat klanten hun eigen recipiënt meenemen voor afhaalmaaltijden.

Geen wegwerpverpakkingen voor verse groeten en fruit

Bepaalde wegwerpverpakkingen, zoals die voor verse groenten en fruit, voor voeding en drank voor de horecasector, voor individuele verpakkingen van bijvoorbeeld sauzen of suiker en voor kleine toiletartikelen zoals die voorzien worden in hotels, worden vanaf 2030 verboden.

Daarnaast moeten de lidstaten tegen 2029 minstens 90% van de plastic flesjes en drankblikjes gescheiden inzamelen. Daarvoor moeten ze een systeem van statiegeld invoeren, tenzij ze reeds over een ander systeem beschikken dat verzekert dat ze de doelstelling zullen halen.

PFAS geband van voedingsverpakkingen

En het akkoord bant PFAS in verpakkingen die in contact komen met voeding tegen 2026. Volgens de meest recente cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat telde de EU in 2021 188,7 kg verpakkingsafval per inwoner. De statistieken verschillen wel sterk per land. Zo produceerde de gemiddelde Kroaat in 2021 slechts 74 kg verpakkingsafval, terwijl in Ierland 246 kg afval per hoofd van de bevolking werd geregistreerd. De Belg produceerde gemiddeld 170 kg verpakkingsafval.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken